Bombardierele Rusiei vor lansa rachete tactice înainte de summitul NATO. Cuvântul cheie în ceea ce rușii vor a fi o demonstrație de forță este „tactic”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

O zonă mare din estul Mării Barents până la Munții Urali este închisă între 4 și 9 iulie pentru aviația civilă, deoarece bombardierele rusești vor lansa rachete tactice împotriva țintelor de antrenament la sol.

Exercițiul are loc simultan în regiunile Murmansk și Irkutsk, precizează Ministerul rus al Apărării, pe 5 iulie.

„Echipajele aviației cu rază lungă de acțiune vor efectua patrule aeriene într-o zonă dată, misiuni de zbor de-a lungul rutei în diferite condiții meteorologice și vor efectua, de asemenea, lansări tactice de arme de aviație către ținte stabilite în poligoanele de antrenament.”

Avertismentul NOTAM rusesc (Notice to Airmen) se întinde spre est până la poligonul de testare Pemboy, lângă Vorkuta, în nordul Uralilor, pe o lungime de 1.000 de km. Această zonă este folosită frecvent ca țintă în timpul exercițiilor strategice ale forțelor nucleare din regiunile nordice, precum în februarie 2022, când Vladimir Putin a ordonat exercițiul Grom [Tunet], care a implicat toate cele trei componente ale triadei nucleare a Rusiei, înclusiv rachetele de croazieră, potrivit publicației norvegiene Barents Observer.

Spectacolul nuclear transarctic a avut loc cu câteva zile înainte de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

În declarația sa de miercuri, Ministerul Apărării nu detaliază ce arme, rachetele de croazieră, urmează să fie folosite de bombardierele strategice în cursul exercițiului.

Toamna trecută, Aviația militară rusă cu rază lungă de acțiune a început să mute bombardierele Tu-95 și Tu-160 spre nord, la Baza Aeriană Olenya din Peninsula Kola. Din luna mai a acestui an, toate locurile de parcare de-a lungul pistei au fost ocupate de cele mai mari și mai grele aeronave de luptă ale Rusiei – Tu-160. În ultimele luni, aeronave de acest tip au desfășurat mai multe valuri de atacuri cu rachete asupra țintelor civile din Ucraina.

 

Cuvântul cheie este „tactic”

 

2. Bombardier... (tu-22_00908200.jpg)

Comentariul autorului: Cuvântul cheie în exercițiul aerian din zona arctică a Rusiei este ”tactic”

De regulă Aviația cu rază lungă este asociată cu misiunile strategice, chiar dacă nu sunt lansate rachete cu încărcătură nucleară. Rachetele de croazieră lansate de pe bombardierele rusești Tu-160, Tu-95 și Tu-22M au raze de acțiune de câteva mii de kilometri, ceea ce le permite să lovească obiective foarte importante aflate la mare distanță de linia frontului.

De aceea, eventualele exerciții, în care vor avea loc ”lansări tactice de arme de aviație” nu se încadrează într-un scenariu obișnuit al întrebuințării bombardierelor strategice care își trimit încărcătura letală de la o distanță de peste 1.000 de km de cea mai apropiată țintă și de cel mai apropiat sistem antiaerian advers.

 

Ce rachete ar putea lansa bombardierele ruse

 

3. -imagine fara descriere- (bombardier-rusesc-tu-95_87868800.jpg)

Revenind la întrebuințarea tactică a bombardierelor strategice rusești, prima posibilitate ar fi lansarea bombelor de aviație (până la  40.000 kg în cazul Tu-160) neghidate sau mai recent ghidate. Acest tip de misiune trebuie totuși oarecum exclus, deoarece apropierea lor de zona luptelor active le-ar pune în pericol pentru că aviația de  vânătoare ucraineană le va avea în raza de acțiune cu noile rachete aer-aer primite din Occident. 

O altă posibilitate ar putea fi folosirea rachetelor Kh-15 (pentru bombardierul Tu-22M3 ) cu raza de acțiune de 300 de km. Excluzând versiunea nucleară a acestei rachete, poate fi întrebuințată varianta Kh-15P antiradar, Tu-22M3 transportând până la 10 rachete de acest tip, un salt destul de mare de la trei rachete Kh-22/32 cât poate transporta acest tip de bombardier strategic. 

Deși avioanele Tu-95 și Tu-160 deși au fost concepute și pentru racheta Kh-15, în mod oficial această implementare nu a fost dezvoltată.

Posibila trecere la întrebuințarea rachetei Kh-15 cu o masă totală de 1.500 de kg (focos de 150 kg) și o viteză de 5 Mach indică o anumită criză în fabricarea rachetelor cu rază lungă de acțiune sau având în vedere întrebuințarea ca rachetă  antiradar ar indica o intenție de atacare masivă a apărării antiaeriene ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel