Rusia înarmează statul Myanmar. Sistem de apărare aeriană Pantsir-S1 pentru Forţele Armate

S.I. Catalin / 26 ian 2021 / 21:22

Presa de stat rusă a precizat, pe 22 ianuarie 2021, că Forțele Armate din Myanmar au comandat de la Federaţia Rusă un sistem de apărare aeriană Pantsir-S1 (denumit NATO SA-22 Greyhound).

Agenția rusă de știri TASS a precizat că acordul a fost semnat în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, aflat în Myanmar în vizită oficială, și comandantul-șef al forțelor armate din Myanmar, Min Aung Hlaing. 

Sursa citată precizează că ministrul adjunct al apărării, Alexander Fomin, a fost persoana care a semnat acordul de vânzare a sistemului Pantsir-S1 către Forțele Armate din Myanmar. Ca parte a acordului, Myanmar va primi, de asemenea, şi vehicule aeriene fără pilot Orlan-10E (UAV-uri) și stații radar.

 

Myanmarul, un cumpărător fidel de armament rusesc

 

Myanmar și Rusia au început cooperarea în domeniul tehnico-militar în anul 2001, iar ultimul acord semnat, cel de pe 22 ianuarie 2021, este doar un alt punct pe care cele două state l-au bifat că parte a relaţiei lor în acest domeniu.

Myanmar a cumpărat până acum 30 de avioane MiG-29 fabricate în Rusia, 12 avioane Yak-130, 10 elicoptere Mi-24 și Mi-35P și opt sisteme de rachete antiaeriene Pechora-2M, precum și vehicule aeriene fără pilot, sisteme antitanc și de artilerie. 

Myanmar a semnat, în anul 2018, un contract pentru achiziționarea a șase avioane de război Su-30SME. Unele au fost deja livrate. Țara găzduiește, de asemenea, un centru de mentenanţa unde sunt reparate echipamentele militare care sunt de provenienţa rusă. 

Țara asiatică și-a trimis în mod regulat armata să participe la exerciţii militare în Rusia, cel mai recent fiind Caucaz-2020. În 2018, guvernele din Rusia și Myanmar au încheiat un acord pentru a permite navelor cu pavilion rus să folosească porturile din Myanmar.

 

Sistemul Pantsir-S1, vândut cu eticheta de armă redutabilă


Sistemul de rachete sol-aer (SAM) Pantsir-S1 este considerat de Rusia unul dintre cele mai importante complex de apărare aeriană de care dispune, dar, din nefericire, pentru Moscova folosirea acestui sistem în condiţii reale de luptă a dovedit contrariul.

Folosite în conflictele militare din Siria, Yemen și Libia, sistemele Pantsir-S1, nu de puţine ori, au fost ţinte uşoare pentru dronele turceşti Bayraktar TB2. Cel puțin opt sisteme Pantsir-S1 au fost distruse în provincia siriană Idlib, a susținut anul trecut președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Sistemele de apărare aeriană Pantsir-S1 montate pe camioane 8x8 dispune de o turelă pe care este instalat armamentul: rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune, două tunuri automate de calibrul 30 și două antene radar, una de cercetare și una de urmărire.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy