Rusia folosește cu succes termenul de "agent străin" pentru a manipula opinia publică - agenția britanică de informații

Cristian Soare |
Data publicării:

Rusia și-a extins legislația privind "agenții străini" de la invazia pe scară largă a Ucrainei. Kremlinul a folosit cu succes statutul de "agent străin" ca instrument de manipulare a opiniei publice pentru a sprijini cursul anti-occidental și pro-război al Rusiei, se afirmă în raportul zilnic al agenției britanice de informații din cadrul Ministerului britanic al Apărării.

Termenul "іноземний агент" (n.a. agent străin) se referă la o lege controversată și la o clasificare impusă de guvernul rus anumitor persoane și organizații. Rusia are o lege cunoscută sub numele de "Закон про іноземних агентів" (n.a. Legea privind agenții străini) care desemnează anumite entități și persoane fizice drept "agenți străini".

Începând cu martie 2021, "Legea privind agenții străini" din Rusia este împărţită în trei categorii, fiecare cu cerințe și restricții specifice. Aceste categorii includ ONG-uri, instituții media și persoane fizice.

Un sondaj realizat de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia a indicat că o parte semnificativă a populației rusești consideră că "іноагенти" sunt trădători sau că răspândesc informații false. Această percepție este parțial influențată de mesajele guvernamentale.

Astfel, analiza realizată de agenția britanică de informații, notează că sondajul realizat de centrul rus, deținut de statul rus, arată că autoritățile folosesc cu succes denumirea de "agent străin" ca instrument de manipulare a opiniei publice pentru a sprijini cursul anti-occidental și pro-război al statului.

Conform rezultatelor sondajului centrului privind atitudinea rușilor față de persoanele și organizațiile înregistrate că "agenți străini", publicat la 26 septembrie, 61% dintre respondenți consideră că "agenții străini" sunt "trădători" care "răspândesc minciuni" despre Rusia.

Agenția reamintește că Rusia a extins legislația privind "agenții străini" după invazia în toată regulă a Ucrainei.

 

Instituțiile media independente sunt etichetate că "agenți străini"

 

Se remarcă faptul că aceste măsuri îngustează semnificativ spațiul informațional în interiorul Rusiei, făcând tot mai dificilă articularea oricărui punct de vedere, inclusiv a disidenței privind războiul, care se abate de la linia oficială.

Multe instituții media au fost declarate "agenți străini", ceea ce le afectează operațiunile și capacitatea de a ajunge la public. Acest lucru a generat îngrijorări cu privire la libertatea presei și la capacitatea de a oferi puncte de vedere diverse.

Manipularea opiniei publice: Au existat afirmații potrivit cărora Rusia folosește statutul de "agent străin" pentru a manipula opinia publică. Etichetarea de către Moscova a anumitor entități că agenți străini poate influența modul în care acestea sunt percepute de către public. 

Federația Rusă, se pregătește pentru un război de lungă durată și intenționează să crească cheltuielile pentru "apărare" la 30% din totalul cheltuielilor guvernamentale în 2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel