Rusia este pregătită să vândă avionul de vânătoare Su-57E dacă va avea cereri de la parteneri strategici

Ionel Copcea |
Data publicării:
Su-57, sursă foto: United Aircraft Corporation
Su-57, sursă foto: United Aircraft Corporation

Directorul general al companiei Rosoboroneksport, Aleksander Mikheev, a declarat, pe 20.02.2021, pentru agenția de presă RIA Novosti, că reprezentanții ruși au deja consultări cu o serie de state în ceea ce privește vânzarea avionului de vânătoare de generația a cincea Su-57E și este gata să ofere acest tip de aeronavă partenerilor strategici. Această declarație a fost făcută înaintea începerii expoziției de armament IDEX-2021.

,,În prezent, avem consultări premergătoare cu o serie de state ale lumii pentru livrarea avionului multirol de vânătoare de generația a cincea Su-57E. Rosoboroneksport este gata să prezinte avionului Su-57E partenerilor strategici ai Rusiei, în cazul în care aceștia sunt interesați”, a precizat Mikheev, fără să ofere alte detalii.

Avionul Su-57, cunoscut anterior și sub denumirile de PAK-FA și T-50, este destinat pentru distrugerea tuturor categoriilor de ținte aeriene, terestre și de la suprafața apei.

Potrivit dezvoltatorilor, combinația dintre manevrabilitatea ridicată și capacitatea de a efectua zboruri supersonice, precum și complexul modern de echipamente de bord și expunerea redusă pentru radare oferă avionului Su-57 o superioritate față de aeronavele concurente.

Avionul Su-57 a efectuat primul zbor în anul 2010. Un contract pentru livrarea către Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse a 76 de avioane Su-57 a fost încheiat la forumul Armata-2020. Primul avion din producția de serie a fost livrat armatei ruse în anul 2020.

Expoziția de armament IDEX-2021 se va desfășura la Abu Dhabi, în perioada 21-25 februarie.

Comentariul autorului: O eventuală listă a celor mai importanți parteneri strategici ai Rusiei în domeniul cooperării tehnico-militare ar putea include India, China, Algeria și Egiptul. De asemenea, în urma achiziționării sistemelor de rachete antiaeriene S-400 Triumf, pe această listă poate fi adăugată și Turcia.

Potrivit unor surse algeriene, se pare chiar că Rusia și Algeria ar fi încheiat deja un prim contract pentru livrarea de avioane de vânătoare Su-57E. Documentul a fost parafat la salonul de aviație MAKS-2019 și prevede livrarea către Forțele Aeriene ale Algeriei a 14 avioane Su-57E.

Din datele cunoscute din surse deschise, se pare că prețul unui avion de vânătoare de tip Su-57E este de aproximativ 125 de milioane de dolari, incluzând antrenamentul piloților, infrastructura de întreținere, piesele de schimb și armamentele. În mod paradoxal, experții militari afirmă că achiziționarea acestui tip de aeronavă va permite Forțelor Aeriene ale Algeriei să ecomonisească importante resurse financiare. Acest fapt s-ar datora înlocuirii aeronavelor MiG-25, care ar urma să fie retrase din înzestrare până în 2028 și care sunt mult mai greu și mai scump de întreținut.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel