Rusia este pregătită să discute cu SUA despre rachetele hipersonice

Eduard Pascu |
Data publicării:
S. Lavrov
S. Lavrov

Rusia este pregătită să abordeze cu Statele Unite ale Americii subiectul rachetelor hipersonice în contextul stabilităţii strategice, a anunţat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters.

Serghei Lavrov a afirmat că în următoarele zile va discuta telefonic cu secretarul de stat american Mike Pompeo, transmite Agerpres.

În august anul trecut, preşedintele american Donald Trump şi-a retras oficial ţara din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), semnat de SUA şi fosta Uniune Sovietică în 1987 şi în virtutea căruia au fost interzise rachetele lansate de la sol ce transportau focos nuclear pe o distanţă cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

 

Rusia nu cere ridicarea sancțiunilor impuse de UE

 

SUA, susţinute de aliaţii săi din NATO, au acuzat Moscova de încălcarea tratatului prin dezvoltarea sistemului său 9M729, cunoscut în cadrul NATO drept SSC-8. Washingtonul stabilise drept termen-limită data de 2 august 2019 pentru ca Rusia să se conformeze, în caz contrar considerându-se că tratatul a expirat. Ultimul tratat important între SUA şi Rusia privind controlul armamentului, noul tratat START, va expira în 2021. El limitează numărul de focoase nucleare pe care le pot desfăşura cele mai mari puteri nucleare din lume. Pe de altă parte, Lavrov a adăugat că preşedintele american Donald Trump i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin că Washingtonul este gata să trimită Rusiei echipament necesar în combaterea pandemiei COVID-19. Şeful diplomaţiei ruse a ţinut să sublinieze că, în contextul crizei cauzate de noul coronavirus, Rusia nu intenţionează să-i solicite Uniunii Europene să ridice sancţiunile impuse Moscovei.

 

Rusia laudă OMS

 

UE a decis să aplice sancţiuni sectoarelor bancar, financiar şi energetic ale economiei ruse, ca răspuns la anexarea Crimeei de Rusia în 2014. Totodată, Lavrov a cerut să nu fie politizată pandemia de COVID-19 şi nici felul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a răspuns acestei crize sanitare mondiale, potrivit EFE. "Aş vrea să fac un apel la evitarea oricărei încercări de a politiza tema coronavirusului, lucru care se observă nu doar în relaţia cu OMS, ci şi în acuzaţiile la adresa anumitor ţări", a apreciat Lavrov.

În opinia şefului diplomaţiei ruse, în situaţia actuală, cel mai bine este ca ţările "să se concentreze asupra măsurilor concrete care trebuie luate pentru a pune capăt pandemiei, pentru a stopa extinderea ei şi pentru a reduce pagubele, mai ales din punct de vedere sanitar şi în ceea ce priveşte vieţile omeneşti".

Lavrov a insistat că OMS continuă să joace "un rol coordonator important, lucru care ajută la lupta împotriva pandemiei".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel