Rusia desfăşoară noi manevre militare în Marea Neagră, care coincid cu prezenţa în regiune a două nave ale US Navy

S.I. Catalin |
Data publicării:

Flota rusă din Marea Neagră a efectuat marţi exerciţii de apărare a bazelor sale navale împotriva unui atac aerian inamic şi a exersat distrugerea unor ţinte inamice, exerciţii care coincid cu prezenţa a două nave de război americane în zonă, relatează agenţiile de presă EFE, Reuters şi Interfax, citând un comunicat al Ministerului Apărării rus.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat luni că forţele ruse ar putea observa nava de comandă şi control a Flotei a 6-a americane, USS Mount Whitney, care a intrat în Marea Neagră ''prin binoclu sau prin...cătarea sistemului lor de apărare'', denunţând activitatea NATO în apropierea frontierelor Rusiei.

Flota rusă din Marea Neagră a declarat marţi că navele sale au reperat şi distrus ţinte inamice, iar sistemele sale de apărare aeriană au fost plasate în stare de alertă la bazele sale din Novorossiisk şi Crimeea (anexată), a relatat agenţia de presă Interfax.

''Acestea au distrus ţinte aeriene ale unui inamic imaginar cu tiruri de rachete antiaeriene şi de artilerie'', se menţionează într-un comunicat, citat de Agerpres.

Conform aceluiaşi comunicat, citat de RIA Novosti, sisteme mobile de rachete antinavale de tipul "Bal" şi "Bastion", instalate pe coasta Crimeii, au distrus o grupare de nave de suprafaţă a unui inamic convenţional, al cărui rol a fost executat de vase ale Flotei ruse din Marea Neagră.

Rusia a avertizat anterior ţările occidentale împotriva trimiterii de nave de război în Marea Neagră şi apropierii acestora de coasta Crimeii, peninsulă pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014. Rusia consideră Crimeea parte a teritoriului său, cu toate că peninsula este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Ucrainei.

US Navy a anunţat luni că nava USS Mount Whitney a ajuns la Istanbul şi se va alătura în curând altor nave în Marea Neagră.

''După vizita din acest port, Mount Whitney se va alătura USS Porter (DDG 78) pentru a consolida şi mai mult colaborarea între SUA şi forţele NATO pe mare'', menţionează US Navy într-un comunicat.

Rusia a declarat marţi că îşi deplasează trupele acolo unde doreşte pe propriul teritoriu, ca răspuns la acuzaţiile conform cărora ar concentra din nou forţe militare la frontiera cu Ucraina, aşa cum au relatat două publicaţii americane Politico şi The Washington Post.

''Mişcările echipamentelor noastre de război sau ale unităţilor noastre militare pe teritoriul rus reprezintă o chestiune ce ţine exclusiv de competenţa noastră'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Ucraina a specificat luni că nu a observat niciun fel de acumulări de trupe şi echipamente ruseşti în apropierea graniţelor sale.

În acest context un oficial NATO a subliniat: Alianţa Nord-Atlantică ''este vigilentă şi supraveghează în mod constant mişcările forţelor ruse. Este important să fie asigurată transparenţa şi să fie evitată orice eroare de calcul''.

Rusia a acuzat în repetate rânduri NATO de activităţi provocatoare în apropierea graniţelor sale. Alianţa se declară hotărâtă să întărească securitatea statelor membre situate geografic în apropierea Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi sprijinul acordat de aceasta rebelilor proruşi în estul Ucrainei. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel