Rusia desfășoară cea mai mare operațiune cu submarine de la sfârșitul Războiului Rece

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a lansat în Atlanticul de Nord cea mai mare desfăşurare de submarine de la sfârşitul Războiului Rece, o operaţiune monitorizată îndeaproape de NATO, a anunţat marţi Statul Major norvegian, citat de France Presse.

De săptămâna trecută, 10 submarine cu baza în peninsula Kola (extremitatea de nord-vest a Rusiei), între care opt nucleare, sunt angajate în aceste manevre care se aşteaptă să dureze aproximativ două luni, potrivit datelor furnizate postului public de televiziune NRK de Serviciul norvegian de informaţii militare.

Există în prezent o intensă activitate în Atlanticul de Nord, iar Norvegia, precum şi alte ţări NATO, efectuează misiuni de supraveghere strânse în aer şi la suprafaţă', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Statului Major al Forţelor armate norvegiene, Brynjar Stordal, potrivit Agerpres.

Submersibile au fost, de asemenea, localizate în Marea Norvegiei şi în Marea Barents.

Aceasta este cea mai mare operaţiune de acest gen efectuată de Rusia 'de la sfârşitul Războiului Rece' din punctul de vedere al mijloacelor angajate în acelaşi timp', a precizat el.

Potrivit surselor citate de NRK, submarinele ruse încearcă să se scufunde cât mai departe posibil în Oceanul Atlantic, ideal în vestul Groenlandei, fără a fi reperate şi 'arătând că ruşii sunt capabili să-şi apere bazele şi să ameninţe coasta de est a Statelor Unite'.

,,Este clar că îşi demonstrează capacităţile atât în termeni numerici cât şi în desfăşurare simultană'', potrivit lui Brynjar Stordal.

Autorităţile ruse nu au comunicat cu privire la aceste operaţiuni în Atlantic.

Flota Nordului a transmis pur şi simplu sâmbătă, într-un comunicat, citat de agenţiile de presă ruse, că două submarine nucleare, Nijni Novgorod şi Pskov, au început 'scufundări la adâncime pentru a testa anumite echipamente şi arme' în apele neutre ale Mării Norvegiei.

Acestea sunt submarine de tip Kondor, ale căror echipamente permit în special lansarea de rachete de croazieră, destinate să detecteze şi să distrugă grupuri aeronavale inamice, potrivit media ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel