Rusia nu e încă la fundul sacului: Are stocuri de microcipuri, făcute cu mult înainte de invazie. ”Mai păstrează rachete, în cazul război cu NATO”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardier Tu-160 cu rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555. Fotografie a Ministerului Apărării al Federației Ruse
Bombardier Tu-160 cu rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555. Fotografie a Ministerului Apărării al Federației Ruse

Rusia a depozitat cantități mari de semiconductori pentru producerea rachetelor de înaltă precizie.

Industria rusă de apărare a accelerat producția de rachete, în perioada de dinaintea începerii invaziei Ucrainei, scrie The New York Times, care citează datele companiei de analiză Janes.

Analiza companiei Janes sugerează că, cel mai probabil, Rusia depozita, cu mult înainte de începerea invaziei, microcircuite și alte tehnologii necesare pentru a crea rachete de înaltă precizie, având în vedere deteriorarea relațiilor Moscovei cu Occidentul în urma anexării ilegale a Crimeei în 2014, scriu jurnaliștii de la NYT.

 

 Rusia păstrează o rezervă de arme în cazul unui război cu NATO

 

Foto: Bombardier Tu-160 cu rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555. Fotografie a Ministerului apărării al Federației Ruse

Analiza companiei notează că astfel de componente de înaltă tehnologie sunt folosite și în scopuri civile și că Rusia le-ar fi putut obține prin intermediul unor terți, precum alte state sau prin entități private.

Rusia a început probabil să producă un număr mare de Iskander, Kalibr și rachete de croazieră înainte de invazie, arată analiza celor de la Janes.

Mark. F. Kansian, un fost strateg în armament al Pușcașilor Marini și al Casei Albe, acum consultant al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, , spune că există puțini oficiali occidentali, dacă există vreunul, care au o imagine clară a stării arsenalului Rusiei sau știu exact câte rachete au mai rămas în stocurile Rusiei.

Totuși, potrivit acestuia, armata occidentală consideră că Rusia păstrează de multă vreme o rezervă de rachete și alte arme în cazul unui război cu NATO.

"Ei (rușii - n.r.) au evident o rezervă în cazul unui atac condiționat asupra NATO, ceea ce credem că este absurd, dar o văd ca pe o posibilitate reală. Așa că își păstrează o parte din rezervele pentru acest lucru", a spus el.

Este neclar dacă Rusia a consumat din aceste rezerve pentru cele mai recente atacuri masive asupra Ucrainei.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

 

Rusia folosește rachete de apărare aeriană S-300 pentru a lansa atacuri la sol în Ucraina

 

Foto: Sistemul S-300 / Ministerul slovac al apărării

În atacul de joi, Rusia a tras cel puțin 10 rachete ghidate antiaeriene S-300 împotriva orașelor din apropierea liniei frontului, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene.

Rusia a modificat rachetele antiaeriene S-300 pentru a crește raza și a lovi ținte la sol în Ucraina dar, așa cum era de așteptat, precizia acestora a avut mult de suferit.

Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) și analist militar, în una din edițiile emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, a făcut referire și el la aceste modificări aduse de ruși sistemelor antiaeriene S-300.

”Această utilizare pare în parte neinspirată. Deoarece raportul între cost, sistem de propulsie, sistem de ghidare și încărcătura de luptă e dezavantajos pentru o lovire, mai ales la sol. Racheta e dezvoltată să fie extrem de precisă împotriva unor ținte aeriene luminate cu un radiolocator. Precizia are de suferit iar efectul la țintă e redus pentru că încărcătura ei e relativ redusă și specializată pentru ținte antiaeriene”, a explicat Sandu Valentin Mateiu.

Racheta sol-aer S-300, de producție sovietico-rusească, a fost proiectată pentru prima dată în 1978 pentru protecția împotriva atacurilor aeriene. Generațiile mai recente ale rachetei pot lovi avioanele, dronele și rachetele balistice.

Urmărește fragmentul din emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care Sandu Valentin Mateiu, vorbește despre modificarea rachetelor antiaeriene S-300:

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel