Rusia ar fi bruiat semnalul GPS din Finlanda în timpul exerciţiului NATO-Trident Juncture

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia este suspectată că a intervenit asupra activităţii şi modului de funcţionare a semnalului GPS din Finlanda în timpul exercițiului NATO recent încheiat, Trident Juncture.

Astfel, potrivit site-ul de ştiri yle.fi, care citează surse din cadrul Centrul de control al spațiului aerian din Finlanda, piloții NATO care au participat la exerciții militare din Norvegia au fost avertizaţi despre mai multe probleme apărute în legătură cu semnalul GPS.

Semnalul GPS a fost întrerupt pe aproape tot teritoriul Finlandei, în special în partea de nord a țării până la granița cu Norvegia și cu Rusia.

Marți, oficialii finlandezi din cadrul Centrul de Control al Spațiului Aerian din Finlandaau au avertizat aviația civilă în legătură cu întreruperile pe scară largă ale semnalului GPS din nordul Finlandei.

A fost prima notificare emisă de serviciile de navigație aeriană de stat din Finlanda în care au anunțat că perturbările au început marți și au continuat până miercuri noaptea. Avertizarea a fost vizibilă şi pe site-ul internet al Eurocontrol, Organizaţia Europeană pentru Siguranţă Navigaţiei Aeriene.

Potrivit site-ului norvegian de ştiri The Barents Observer, autoritățile Norvegiene au avertizat asupra interferențelor GPS la sfârșitul lunii octombrie, când a început exercițiul NATO-Trident Juncture.

În perioada 25 octombrie-7 noiembrie, Norvegia a găzduit exercițiul militar NATO- Trident Juncture - 2018.

Nu este primul incident de acest fel în care semnalul GPS a fost perturbat.

În luna aprilie a acestui an, potrivit The Barents Observer, ministerul norvegian al Afacerilor Externe a spus că aviaţia civilă a întâmpinat probleme cu sistemele de comunicații, acestea fiind blocate în mod repetat datorită activităților militare ruseşti care aveau loc în apropiere la cele moment.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia, Frode Overland Andersen, a confirma faptul că în lună martie a acestui an ,,în mai multe rânduri a fost raportată pierderea semnalelor GPS în estul Finlandei’’, regiunea situată de-a lungul frontierei rusești.

Situația a fost similară şi în septembrie 2017, când avioanele companiilor norvegiene SAS și Widerøe au trebuit să navigheze cu ajutorul unor semnale radio din cauza pierderii semnalului GPS atunci când au intrat în spațiul aerian al regiunii Finnmark. Blocarea şi întreruperea semnalului GPS a coincis cu exercițiul militar rus ,,Zapad 2017’’

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel