Rusia ar avea nevoie de „3-4 ani” pentru a pregăti un „test pentru NATO”. Estonia reia avertismentul privind amenințarea Federației Ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Rusia poate pregăti un „test pentru NATO” în „trei sau patru ani”, sună avertismentul șefului ministerului Afacerilor Externe al Estoniei.

La doar două zile după declarațiile lui Kaupo Rosin, șeful serviciului estonian de informații externe (Välisluureamet/VLA), avem și o reconfirmare a analizei autorităților estoniene, venită din partea ministrului de externe al Estoniei, Margus Tsahkna, la o conferință de presă cu ministrul de externe Radek Sikorski, în timpul vizitei la Varșovia.

Potrivit acestuia, NATO are aproximativ trei-patru ani pentru a-și consolida apărarea înainte ca Rusia să decidă să testeze Alianța, arată AP.

Margus Tsahkna a ținut să precizeze că Estonia nu consideră Rusia o amenințare imediată pentru ea și pentru celelalte state baltice, Lituania și Letonia, deoarece Moscova este ocupată cu invazia sa pe scară largă a Ucrainei.

Oficialul reamintește că mașinăria militară rusă este testată acum la capacitate maximă, dar Rusia ar putea avea nevoie de doar „trei-patru ani” pentru a pregăti un „test pentru NATO”. Printre țările amenințate se numără Estonia, Lituania și Letonia.

Șeful Ministerului polonez de Externe, Radoslav Sikorski, a subliniat și el importanța menținerii unui sprijin puternic pentru Ucraina.

„Trebuie să înțelegem că mașina de război rusă a început la scară maximă, capacitatea de producție și mentalitatea, pentru că Putin controlează acum totul”, a spus el alături de gazda sa, ministrul polonez de externe Radek Sikorski.

Declarațiile oficialilor estonieni sunt ultimele dintr-o lungă serie, în care țări europene NATO au avertizat în ultimele săptămâni despre riscul unei agresiuni rusești în viitorul apropiat.

Lista declarațiilor a deschis-o amiralul Rob Bauer (șeful Comitetului militar al NATO), în noiembrie 2023, care avertiza că un conflict poate apărea în orice moment în Europa.

Au urmat, cu declarații asemănătoare - Boris Pistorius (ministrul german al apărării), Grant Shapps (Secretarul Apărării în guvernul Marii Britanii), generalul Patrick Sanders (șef al Statului Major General al Marii Britanii), Pal Jonson (ministrul suedez al Apărării), Carl-Oskar Bohlin (ministrul suedez al Apărării Civile), generalul Gheorghiță Vlad (șeful Statului Major al Apărării) sau ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel