Rusia anunță obiectivul invaziei: Dezintegrarea Ucrainei în mai multe state. Patrușev, lecție de oratorie propagandistică

Cătălin Costea |
Data publicării:
Armata rusă
Armata rusă

Propaganda rusă poate atinge culmi și valențe greu de imaginat într-o societate normală. În cadrul unui amplu interviu privind intervenția militară rusă în Ucraina, acordat pe 26 aprilie pentru Rossiyskaya Gazeta, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a făcut o adevărată demonstrație de virtuozitate propagandistică.

Astfel, după ce debutează cu narativul cunoscut deja privind încercarea SUA de a forța Rusia să renunțe la suveranitate, identitatea, cultură și independentă politică, oficialul rus atacă într-o manieră directă și dură latura emoțională a europenilor, creând o imagine apocaliptică asupra viitorului Europei în perioada imediat următoare.

Estimând că, în viitorul apropiat, numărul emigranților ucraineni va ajunge la zece milioane, Patrușev prezice că aceștia vor genera o serie de probleme europenilor.

“Doar o zecime dintre refugiații din Ucraina sunt vaccinați împotriva infecției cu coronavirus, hepatitei virale, tuberculozei, rubeolei și rujeolei. Pentru că în această fostă republică prosperă a Uniunii Sovietice, sistemul de control sanitar și epidemiologic și asistență medicală primară a fost aproape complet distrus”, declară acesta încercând să speculeze sensibilitatea generalizată în ultimul timp față de transmiterea virusurilor și problemele asociate cu pandemia.

“Reprezentanții comunității criminale care au evadat din Ucraina vor încerca să ocupe nișe care le sunt favorabile, să pună sub control grupuri infracționale locale, ceea ce va fi însoțit, fără îndoială, de o creștere a criminalității în Europa. Vom vedea o renaștere a vânzării pe scară largă a copiilor orfani luați din Ucraina pentru adopție ulterioară ilegală în Europa. Occidentul se confruntă deja cu o renaștere a pieței din umbră pentru achiziționarea de organe umane de la segmente social vulnerabile ale populației ucrainene pentru operații de transplant clandestin pentru pacienții europeni”, continuă Patrușev accesând aspecte tot mai profunde ale sensibilității umane.

 

Patrușev, delir în presa rusă: Zeci de milioane de oameni vor muri de foame din cauza Occidentului

 

2. Secretarul... (nikolai_patrusev_19360300.jpg)

Secretarul Consiliului Securității Rusiei - Nikolai Patruşev

Imaginea dezastrului închipuit și probabil dorit de Kremlin, pus pe seama menținerii relațiilor europene cu SUA, este completată cu aspecte care țin de nevoile primare ale omului: “Pe fondul sancțiunilor antiruse, lumea se afundă treptat într-o criză alimentară fără precedent. Zeci de milioane de oameni din Africa sau Orientul Mijlociu vor fi pe punctul de a muri de foame din cauza Occidentului. Pentru a supraviețui, se vor grăbi în Europa. Nu sunt sigur că Europa va supraviețui crizei. Instituțiile politice, asociațiile supranaționale, economia, cultura și tradițiile pot deveni lucruri din trecut. Europa va urla de frustrare neputincioasă, dar America va fi eliberată de principala sa frică geopolitică – uniunea politică și economică dintre Rusia și Europa.”

Punctul culminant al scenariului care frizează absurdul este atins în momentul în care Patrușev declară că “Occidentul continuă să acționeze în conformitate cu doctrina inumană a “miliardului de aur”, ceea ce implică o reducere semnificativă a populației lumii în diferite moduri. Pentru a face acest lucru, Occidentul a creat cu răutate un imperiu al minciunilor care implică umilirea și distrugerea Rusiei și a altor state nedorite. Ne scuipă în ochi și spun că este roua lui Dumnezeu”, conchide acesta într-o notă frustrantă.

În continuare, mesajul se centrează pe proprii cetățeni, cărora până în prezent Kremlinul a reușit destul de bine să le impună ideologia dorită: “Washingtonul și Bruxellesul nu ascund faptul că sancțiunile lor vizează atât sărăcirea materială, cât și spirituală a rușilor. Distrugerea educației noastre prin impunerea așa-ziselor modele progresive de educație este o sarcină la fel de strategică pentru occidentali precum, de exemplu, apropierea NATO de granițele noastre.”

 

Verdict în Rusia: Dezintegrarea Ucrainei în mai multe state

 

După numirea dușmanului și a intențiilor acestuia, Patrușev trece la accesarea laturii naționaliste a poporului rus: “Aceasta este realitatea în care trebuie să trăiești și să urmezi cursul acțiunii. În acest sens, Rusia a ales calea protecției depline a suveranității sale, apărării ferme a intereselor naționale, a identității culturale și spirituale, a valorilor tradiționale și a memoriei istorice. [...] Valorile noastre spirituale și morale ne permit să rămânem noi înșine, să fim sinceri cu strămoșii noștri, să păstrăm individul, societatea și statul.”

Odată activat sentimentul identității naționale, atragerea cetățenilor ruși în sprijinirea luptei devine firească în discursul oficialului rus: “Vorbind de denazificare, scopul nostru este să distrugem punctul de sprijin neonazist pe care Occidentul l-a creat la granițele noastre. Necesitatea demilitarizării este cauzată de faptul că o Ucraină puternic înarmată reprezintă o amenințare pentru Rusia, inclusiv din punctul de vedere al dezvoltării și utilizării armelor nucleare, chimice și biologice.”

Iar concluzia vine ca un verdict care este pentru prima dată recunoscut la acest nivel de către Kremlin: “Prin urmare, rezultatul politicii Occidentului și al regimului de la Kiev controlat de acesta nu poate fi decât dezintegrarea Ucrainei în mai multe state.”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel