Rusia a prezentat bombe cu dispersie la o expoziție de armament

S.I. Catalin / 26 iul 2019 / 15:10
bombe cu dispersie tip RBK-500 AO-2,5RT
bombe cu dispersie tip RBK-500 AO-2,5RT

Ministerul Apărării al Rusiei a prezentat bombe cu dispersie la o expoziție din parcul „Patriot", dedicat conflictului din Siria, și asta în pofida poziției oficiale potrivit căreia armata rusă nu a utilizat astfel de muniții în conflictul din Siria, relatează pe site-ul său Conflict Intelligence Team (CITeam).

 

Pavilionul care expune bombe cu dispersie se numește „Expoziția de arme și echipamente militare folosite în desfășurarea ostilităților în Republica Arabă Siriană". Sunt expuse bombe cu dispersie precum RBK-500 AO-2,5RT și RBK-500 SHOAB-0,5, informeazaă PaginadeRusia

„Prezența unor machete de bombe cu dispersie în expoziția dedicată armelor folosite în timpul desfășurării ostilităților în Siria, dovedește încă o dată corectitudinea investigației noastre din 2016", spun autorii raportului.

La expoziţie, Ministerul rus al Apărării prezintă și o "instalație artizanală pentru producerea de agenți toxici". Instalaţia este ștanțată de o fabrică din Rusia, aflată la doar 50 km de "Parcul Patriot". Astfel, betoniera, declarata reactor pentru amestecarea componentelor armelor chimice, are ștanțat un număr de fabrică în limba rusă, fiind produsă în 2013. Potrivit CIT, acest lucru indică faptul că acest "laborator" de arme chimice nu este confiscat în Siria, ci produs în Rusia. În plus, este impropriu pentru producția de arme chimice.

În 2016, grupul CITeam a publicat o investigație privind prezența bombelor cu dispersie în arsenalul trupelor ruse de la baza aeriană Hmeimim din Siria. Ministerul rus al Apărării a negat acest lucru.

La mijlocul lunii decembrie 2015, ONU a publicat un raport separat conform căruia Rusia foloseşte în Siria bombe butoi şi bombe cu dispersie, capabile să distrugă case cu tot cu străzi. S-a menţionat în special utilizarea de bombe RBK-500 SPBE-D.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a negat atunci informațiile din raport.

„Rusia își desfășoară activitatea strict în conformitate cu principiile și normele dreptului internațional, inclusiv acele părți ale dreptului internațional care reglementează folosirea și interzicerea utilizării anumitor tipuri de arme. Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli cu privire la acest lucru", a spus a spus el.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy