Rusia a pierdut cea mai mare bătălie a tancurilor în războiul din Ucraina. Rușii au intrat cu cel puțin 130 de tancuri și blindate în ambuscade

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Marea bătălie a tancurilor de lângă Vuhledar a devenit cea mai mare bătălie cu tancuri din timpul invaziei ruse din Ucraina, rezultatul fiind o înfrângere grea suferită de trupele ruse, relatează NYT. 

Publicația NYT scrie că la Vuhledar Armata rusă a înaintat în coloane, în timp ce Forțele Armate ucrainene au folosit manevre defensive, trăgând de la distanță sau din ascunzători când coloanele rusești intrau în zona lor de acțiune.

La Vuhledar a fost o adevărată ambuscadă.

„Ambele părți au aruncat tancuri în luptă, care au executat foc și au efectuat manevre în jurul zonelor împădurite”, se arată în analiză.

„Rusia nu doar că nu a reușit să captureze Vuhledar, dar a făcut și aceeași greșeală care a costat Moscova sute de tancuri la începutul războiului: Înaintarea în formație de coloane, direct în ambuscadele organizate de ucraineni”, scrie NYT.

Pe de altă parte Rusia are mai mult succes în zona Bahmutului unde avansează cu costuri uriașe. Ucrainenii iau în calcul inclusiv o retragere în cazul în care se ajunge la concluzia că apărarea Bahmutului devine imposibilă.

Foto: Forțele armate ale Ucrainei

 

Militarii rușii, trimiși la moarte sigură. Rusia a pierdut cel puțin 130 de tancuri în cea mai mare bătălie de tancuri a războiului din Ucraina

 

Revenind la Vuhledar, imaginile surprinse de dronele ucrainene arată epavele vehiculelor blindate rusești, aruncate în aer de mine, lovite de obuze de artilerie sau distruse de rachete antitanc. Acestea sunt acum împrăștiate în câmpuri peste tot în Vuhledar.

Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut în lupte cel puțin 130 de tancuri și vehicule blindate de transport de trupe. Ucraina nu a dezvăluit câte echipamente a pierdut la rândul său.

„Am studiat drumurile pe care le-au folosit, apoi ne-am ascuns și am așteptat”

Ofițerii ucraineni citați de NYT spun că, timp de trei săptămâni, decidenții militari ruși au aruncat cu bună știință în luptă un număr uriaș de militari și tehnică de luptă, chiar dacă geografic poziția dezavantaja categoric Armata rusă. Pe strategia mareei umane, rușii au încercat să rupă liniile printr-un număr uriaș de soldați.

Tancuri rusești / Forțele armate ucrainene

Coloanele de tancuri au fost lăsate să înainteze, ucrainenii minând doar câmpurile aflate de-a lungul căilor rutiere. Practic, la Vuhledar a fost un poligon de trageri. Blindatele au fost întâmpinate cu rachete antitanc, iar tancurile care au încercat să se întoarcă prin câmpurile minate au fost aruncate în aer, blocând coloana.

Ucrainenii susțin că într-un caz au folosit chiar și un sistem HIMARS (folosit de obicei pentru a lovi ținte staționare, cum ar fi depozitele de muniție). În cazul descris de militari, HIMARS s-a dovedit eficient întrucât era vorba de coloane de tancuri care erau blocate.

Formațiile de luptă ucrainene, înarmate cu sisteme antitanc Javelin și Stugna-P, au fost dispuse în ascunzători, iar în plan secund au fost dispuse bateriile de artilerie cu obuziere americane M777 și franceze Caesar, mai scrie NYT.

Stugna-P - sistem ucrainean de rachete antitanc, ghidate cu laser 

Jurnaliștii scriu că la eșecul rușilor a contribuit și lipsa de experiență a forțelor aruncate în luptă: multe unități de elită au fost decimate în luptele anterioare, iar în locul militarilor uciși au fost aduși recrutați, insuficient antrenați.

Potrivit comandanților ucraineni, la Vuhledar, săptămâna trecută, Rusia a pierdut atât de multe vehicule blindate, încât și-a schimbat tactica și a recurs doar la atacuri de infanterie.

Tot ce trebuie să știi: Ucraina pregătește retragerea parțială din Bahmut (04 martie). Cdor. (r. ) Valentin Mateiu: Retragerea trebuie să fie una ordonată

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: iOS (App Store)    Android (Magazin Play)    

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel