Urmărește emisiunea live



Ucraina pregătește retragerea parțială din orașul cel mai disputat de la începutul invaziei. Cdor. (r. ) Valentin Mateiu: Retragerea trebuie să fie una ordonată

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Soldații ucraineni se pregătesc aparent pentru o retragere controlată în zonele din jurul lui Bakhmut. Acest lucru a fost raportat de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

Forțele ucraineneau distrus preventiv două poduri importante din zona Bahmut. Potrivit Ministerului Britanic al Apărării, ucrainenii de la Bahmut se află sub o presiune puternică a Rusiei.

Trupele ruse au încercat să captureze Bahmut, care avea în jur de 70.000 de locuitori înainte de război, încă din luna mai a anului trecut.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksandr Rodnianski a declarat la sfârșitul lunii februarie că forțele ucrainene s-ar putea retrage din pozițiile din Bahmut dacă este necesar. Potrivit acestuia, Ucraina a fortificat zona de la vest de Bahmut în așa fel încât, chiar dacă trupele ucrainene încep să se retragă, forțele ruse ar putea să nu poată prelua rapid controlul întregului oraș.

Potrivit experților, bătălia are o semnificație mai mult simbolică decât strategică. La rândul său, Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) şi analist militar, este de părere că importanța Bahmutului este mai mult una politică.

”Ucrainenii au posibilitate redusă să mai țină orașul, fiind înconjurați din trei părți. Mai devreme sau mai târziu, trebuie să se retragă, iar retragerea trebuie să fie una ordonată, fără pierderi mari. Este o artă să te retragi”, explică analistul, într-o intervenție la Digi24, care remarcă și lupta internă dintre Șoigu și Prigojin, reflectată în presiunea extremă pusă pe mercenarii Wagne, respectiv pe Armată pentru cucerirea Bahmutului.

Dacă comandamentul militar ucrainean consideră că este necesar să se retragă din Bahmut, este probabil să efectueze o retragere limitată și controlată din sectoarele deosebit de dificile din estul Bahmutului, scrie ISW.

Chiar și potrivit Ministerului Britanic al Apărării, apărarea ucraineană de la Bahmut este supusă unei presiuni foarte puternice. Armata rusă și unitățile grupului de mercenari Wagner au reușit să avanseze spre suburbiile de nord ale orașului. În timp ce ucrainenii continuă să controleze zona, acum sunt mult mai vulnerabili la atacurile rusești din trei părți, au spus oficialii serviciilor secrete britanice.

 

Șoigu a răsărit în Ucraina

 

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a efectuat o vizită rară în zona forţelor ruse dislocate în Ucraina, a anunţat ministerul sâmbătă.

„Ministrul Apărării al Federației Ruse, generalul Serghei Șoigu, inspectează postul de comandă al uneia dintre formațiunile Districtului Militar de Est în direcția sudului Donețk”, a anunțat ministerul rus al apărării, prin intermediul aplicației Telegram.

De asemenea, numărul doi din Armata ucraineană, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, a venit la Bahmut pentru a doua oară într-o săptămână. Pe 3 martie, comandantul Grupului de Forțe de Est a vizitat unitățile care apără orașul Bahmut din regiunea Donețk.

 

În ultima zi, forțele ucrainene au respins peste 150 de atacuri rusești, a informat sâmbătă Statul Major ucrainean

„Forțele inamice își concentrează principalele eforturi pe operațiunile ofensive de pe fronturile din apropierea satelor Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdijivka și Shakhtarske”, a adăugat armata.

Mai exact, rușii au efectuat 32 de atacuri aeriene și șase atacuri cu rachete, în 86 de cazuri au atacat cu lansatoare de rachete. Unele dintre aceste atacuri au vizat infrastructura civilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel