Rusia a livrat Belarusului avioane Su-30SM cu avionică perfomantă fabricată de francezi

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a livrat un lot de avioane de luptă multi-rol Sukhoi Su-30SM Flanker în Belarus cu avionică performantă de ultimă generaţie fabricată în Franța.

Mai multe publicaţii mass-media din domeniul apărării, printre care Defence-Blog şi Defence 24, au precizat că statul Belarus a primit de la Federaţia Rusă noi avioane de luptă multi-rol Su-30SM echipate cu un sistem avansat Man-Machine-Interface dezvoltat de compania franceză Thales.

Avioanele de luptă au fost proiectate de Sukhoi Design Bureau la comanda Ministerului Republicii Belarus pe baza versiunii de export actualizate a Su-30. Ministerul Apărării din Belarus a semnat un contract cu compania rusă Irkut Aviation Corporation în 2017 pentru livrarea a 12 avioane de luptă Su-30SM.

Forțele aeriene din Belarus au primit, la sfârşitul anului 2019, un prim lot de avioane multi-rol Su-30SM, care au fost echipate cu avionică de fabricaţie franceză.

Livrările acestor avioane se efectuează în baza contractului încheiat în iunie 2017, în valoare de aproximativ 600 milioane USD, de Ministerul Apărării din Belarus pentru furnizarea a 12 avioane multi-rol de generaţia 4 ++ Su-30SM.

Conform informațiilor furnizate de mass-media, aceste avioane urmau să fie fabricate într-o variantă specială bielorusă a versiunii modernizate Su-30SM. În această variantă, unele dintre componentele care se găsesc pe versiunea standard a Su-30SM au fost înlocuite cu echipamente franceze.

Acestea includ interfața avansată dezvoltată și produsă de compania franceză Thales, care este vizibilă în unele dintre fotografiile care prezintă detaliile cabinei noilor avioane Su-30SM vândute statului Belarus. Sistemul holografic Thales HUD 3022 (Head-Up Display) este utilizat pentru a prezenta situația tactică și parametrii cheie din timpul zborului.

Thales HUD 3022 a fost conceput pentru avioanele francez multi-rol Dassault Rafale, dar și-a găsit locul şi printre echipamentele instalate pe avioanele Su-30MKM din Malaezia și Su-30SM din Kazahstan. 

Cu toate acestea, aceste sisteme au fost instalate pe ambele versiuni mai sus menționate ale avioanelor Su-30 înainte de introducerea sancțiunilor privind vânzarea de arme și echipamente militare către Rusia după anexarea Crimeei în 2014. 

Potrivit site-ului web al companiei Thales, sistemele și echipamentele sale sunt montate pe o gamă largă de avioane: Rafale, Mirage 2000, Mirage F1, Jaguar, Typhoon, Tornado, Su-30, MiG-29, MiG-21, F-18, F-16.

Prin urmare, totul aspectele analizate indică faptul că avionica franceză a fost achiziționată separat de Belarus și apoi instalată pe avioanele Su-30SM de industria aeronautică rusă.

În prezent, Forțele Aeriene ale Republicii Belarus au aproximativ 43 de avioane multi-rol MiG-29 (inclusiv 13 avioane MiG-29BM modernizate în 2004) și până la 68 de avioane de atac Su-25. 

Achiziționarea a 12 noi avioane Su-30SM va permite înlocuirea treptată și retragerea din serviciu a celor mai vechi și mai uzate aeronave MiG-29 ale Forțele Aeriene ale Republicii Belarus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel