Rusia a găsit vinovatul pentru abaterea Iranului de la acordul nuclear: Presiunea SUA

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:

Decizia Iranului de a crește îmbogăţirea uraniului la un nivel de 20% contravine acordului nuclear încheiat în 2015, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, opinând că Teheranul a luat această decizie din cauza presiunilor exercitate de SUA, relatează Agerpres, citând agenţiile de presă EFE şi TASS.

'Reluarea procesului de îmbogăţire a uraniului la 20% constituie o încălcare a înţelegerilor stabilite prin pactul nuclear (Joint Comprehensive Plan of Action -JCPOA)', a subliniat Zaharova, atribuind Washingtonului responsabilitatea pentru această decizie a Teheranului.

În opinia sa, 'cauza primordială a acestor abateri o reprezintă încălcările sistematice flagrante ale angajamentelor internaţionale de către SUA, care creează deliberat obstacole pentru ca acordul să fie pus în aplicare de către alte ţări'.

JCPOA prevede între altele reprofilarea uzinei subterane din Fordo cu scopul producerii de izotopi stabili, a amintit Zaharova, adăugând că acest proiect constituie de mai mult timp obiectul unor sancţiuni din partea SUA, ceea ce este absolut inacceptabil.

Reprezentanta diplomaţiei ruse a subliniat că Iranul nu şi-a ascuns niciun moment activităţile în domeniu şi a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) în conformitate cu mecanismele prevăzute de JCPOA.

'Toate materialele îmbogăţite la 20% se află sub controlul AIEA. Agenţia nu a detectat ca acest material să fie utilizat în scopuri care contravin JCPOA', a adăugat ea.

Zaharova a salutat declaraţiile privind dorinţa Teheranului de a respecta pe deplin acordul nuclear, dar a subliniat că 'faptele implică acum eforturi şi cheltuieli suplimentare pentru ca Fordo să se adapteze din nou la JCPOA'.

Astfel, 'crearea condiţiilor pentru respectarea stabilă a acordului nuclear se complică semnificativ', a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

 

Gradul de îmbogățire a uraniului este de 5 ori mai mare decât cel permis în acordul nuclear din 2015

Iranul a început marţi să injecteze gaz în centrifugele uzinei Fordo pentru îmbogăţirea uraniului la un nivel de 20%, încălcând astfel acordul din 2015.

Purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabii, a explicat că procesul de injectare a gazului în centrifuge a început la ordinul dat de preşedintele Hassan Rouhaní cu scopul de a pune în aplicarea o lege recentă aprobată de parlament.

Potrivit JCPOA, document ce restricţionează programul nuclear iranian pentru a împiedica Teheranul să dezvolte arma atomică, Iranul nu poate îmbogăţi uraniu la un nivel mai mare de 3,67%.

Iranul s-a abătut încă în 2019 de la această prevedere, îmbogăţind uraniu până la 4,5%. Cu toate acestea, îmbogăţirea cu 20% este încă mult sub procentul de 90% necesar pentru fabricarea unei bombe nucleare, menţionează agenţiile de presă citate. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel