România va participa la misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice. Discuție între ministrul român de externe și omologul său eston

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: F-16 Fighting Falcon / Forțele Aeriene Române
Foto: F-16 Fighting Falcon / Forțele Aeriene Române

România reia misiunile de poliție aeriană în regiunea Mării Baltice.

Bogdan Aurescu a avut miercuri, 1 februarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, Urmas Reinsalu.

Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi cu accent pe procesul de aderare a României la spațiul Schengen, stadiul relațiilor bilaterale, precum și aspecte de actualitate aflate pe agenda internațională și de securitate.

Ministrul eston de externe a mulțumit pentru reluarea participării României, din acest an, la misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice, ca parte a efortului colectiv aliat de asigurare a securității Flancului Estic.

Reamintim că F-16 Fighting Falcon românești sunt implicate în misiuni complexe în apărarea spațiului aerian al NATO. Nu doar în România unde misiuni de poliție externă au loc cu sprijinul statelor partenere, dar și peste hotare.

 F-16 românești vor asigura în perioada aprilie-iulie 2023 „Serviciul de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing-2023) în Lituania, din Baza Aeriană Siauliai”.

Cei doi miniștri au avut și un schimb de opinii privind perspectiva procesului de extindere a NATO prin aderarea Suediei și Finlandei, pe care ambele state o susțin activ, inclusiv prin demersuri diplomatice.

Au fost abordate și evoluțiile îngrijorătoare în materie de securitate determinate de agresiunea Rusiei în Ucraina, cei doi oficiali subliniind importanța coordonării în cadrul organizațiilor internaționale, ca parte a eforturilor de sprijinire a Ucrainei și de descurajare a statului agresor.

Ministrul Urmas Reinsalu a reiterat susținerea solidă și fermă a Estoniei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a asigurat că România poate să conteze pe întreaga disponibilitate a Estoniei de continuare a unui dialog activ cu ceilalți parteneri europeni pe acest subiect.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis aprecierea deosebită pentru sprijinul constant al Estoniei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a prezentat demersurile țării noastre privind atingerea acestui obiectiv, evidențiind discuțiile recente pe care le-a purtat în acest sens cu partea austriacă, cu Președinția suedeză a Consiliului UE și cu omologii din majoritatea statelor membre.

Citește și: Avioanele F-16 ale României care „nu pot decola” iarna vor proteja Lituania. Proiecție de forță și o carte de vizită după mitul născut în 2018

Ministrul Bogdan Aurescu a acceptat invitația omologului său de a efectua o vizită oficială în Estonia în acest an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel