România şi alte state NATO primesc cele mai noi vehicule tactice. Compania americană Oshkosh Defense, contract de 152 milioane de dolari pentru fabricarea de JLTV-uri

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania americană Oshkosh Defense a precizat, pe data de 1 iulie, că a primit din partea U.S. Army Contracting Command – Detroit Arsenal (ACC-DTA) un contract, în valoare de 152 milioane de dolari, pentru a începe procesul de producţie a vehiculelor blindate Joint Light Tactical Vehicles (JLTV), remorcilor desinat acestor vehicule și altor echipamente conexe. Potrivit publicaţiei Military Leak, JLTV-urile cuprinse în acest contract urmează să fie livrate Forțelor Armate SUA, cât şi altor state membre NATO, cum ar fi: România, Lituania, Macedonia de Nord și Slovenia.

DefenseRomania anunța în noiembrie anul trecut că Executivul țării noastre a aprobat achiziția de către MApN a unor vehicule blindate americane de tip Oshkosh JLTV pentru Forțele pentru Operații Speciale.

Potrivit estimărilor valoarea vehiculelor de luptă blindate necesare a fi achiziţionate este de 227,77 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro), astfel achiziţia intră sub incidenţa prevederilor art. 42 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Un vehicul blindat Oshkosh JLTV costă între 230-270.000 de dolari și poate ajunge la 433.539 de dolari, cu tot cu echipamentul militar care include și rachete ghidate anti-tanc. Ceea ce înseamnă că Ministerul Apărării va achiziționa în jur de 120-130 de blindate. Compania americană a fost selectată de MApN în baza unui contract G2G.

Mai pe înţelesul tuturor, vehiculele blindate pe care compania americană Oshkosh Defense le va produce în perioada următoare pentru România sunt cele pe care MApN le-a comandat pentru Forțele pentru Operații Speciale.

 

Oshkosh ne oferă JLTV și își dorește cooperarea cu industria de apărare din România în programul blindate și neblindate 4x4 pentru Armata română

 

Compania americană Oshkosh Defense a discutat, în luna aprilie, în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu blindate și neblindate 4x4 pentru Armata României.

Oshkosh ne-au confirmat în exclusivitate că în ceea ce privește programul de înzestrare cu blindate și neblindate 4x4, în luna iunie a anului trecut, au transmis o ofertă oficială pentru vehicule JLTV.

Reprezentanţii companiei Oshkosh Defense au transmis, la momentul respectiv, că sunt dispuși să coopereze industrial cu firmele de apărare din România, numind chiar câțiva posibili parteneri.

Cu privire la Oshkosh e de amintit și faptul că încă de anul trecut au apărut informații în presă potrivit cărora JLG Manufacturing Central Europe, controlată de Oshkosh, va închide fabrică din România, de la Mediaș, până la mijlocul acestui an. La Mediaș sunt produse componente pentru stivuitoare, platforme și nacele pentru acces și lucru la înălțime.

Oshkosh ne-a subliniat însă că are o relație de lungă durată cu companii românești din domeniul apărării cu care așteaptă cu nerăbdare să colaboreze în cazul în care MApN alege JLTV pentru programul de 4x4 al Armatei.

 

Vehiculele tactice ușoare Oshkosh JLTV

 

Cel mai nou vehicul tactic Oshkosh - JLTV este conceput pentru a face faţă, pe câmpul de luptă, noilor tipuri de provocări, dispunând de capacități de reconfigurare pentru a satisface cerințele Armatei SUA

JLTV este menit să înlocuiască toate vehiculele de tip Humvee de care dispune Departamentul Apărării al SUA. 

În toamna anului trecut precizam că Armata SUA intenționează să achiziționeze și să opereze, începând cu anul 2021, aproximativ 3.230 de vehicule tactice ușoare Oshkosh JLTV, pentru a înlocui Humvee-urile care urmează să fie scoase din dotarea forțelor armate.

Agile Combat Support lucrează în prezent cu Departamentul Armatei (Department of the Army) – o divizie a Departamentului Apărării al Statelor Unite (United States Department of Defense, prescurtat DoD) – la programul JLTV (2005–2015) care presupune înlocuirea Humvee-urilor, aflate în prezent în dotarea Forţelor Armate ale SUA, cu câteva zeci de mii de vehicule tactice, produse de compania Oshkosh Corporation. La începutul anului 2019, se vehicula informaţia că Armata SUA vrea să achiziţioneze, până în 2030, puţin peste 50.000 de vehicule blindate Oshkosh JLTV.

Dezvoltat de Armat SUA, pe baza experienței şi cunoştinţelor dobândite în timpul misiunilor din Irak și Afganistan, programul JLTV este considerat un upgrade major care poate fi adus forţelor militare americane, în materie de tehnică militară.

Cu alte cuvinte, în misiunile din Irak și Afganistan, militarii americani au reuşit să strângă suficiente informaţii despre cum s-au comportat pe teren, în timpul misiunilor, celebrele vehicule tactice Humvee, cunoscute şi ca HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel