România mulțumește Canadei pentru misiunile de poliţie aeriană desfășurate pe teritoriul nostru

DefenseRomania Team / 14 ian 2021 / 19:57

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a avut o întrevedere cu ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet.

Întrevederea a avut loc la sediul MApN.

2. Întreveder... (simona-cojocaru-annick-goulet_39190100.jpg)

Foto: Întrevederea secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, cu ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet. Sursă foto: MApN

 

Cei doi oficiali au discutat despre stadiul cooperării româno-canadiene în domeniul apărării, precum și despre teme aflate pe agenda curentă de securitate a NATO, Uniunii Europene sau ONU.

Secretarul de stat a mulțumit ambasadorului canadian pentru contribuția substanțială și constantă a țării sale la implementarea măsurilor de consolidare a flancului estic aliat, exemplificând prin participarea Canadei, în ultimii ani, la misiunile de poliţie aeriană consolidată de pe teritoriul ţării noastre, cea mai recentă misiune încheindu-se la finele lunii decembrie 2020. Detașamentul Forțelor Aeriene Regale canadiene și personalul Forțelor Aeriene Române și-au îndeplinit misiunile în condiții de siguranță și cu profesionalism, în ciuda contextului pandemic actual, au apreciat secretarul de stat Cojocaru și ambasadorul Goulet”, precizează MApN, într-un comunicat emis către DefenseRomania.

În context, a fost evidențiată importanţa deosebită a relaţiei transatlantice pentru securitatea Europei, având în vedere provocările actuale de securitate în regiunea Mării Negre.

 

Aeronave canadiene CF-188 Hornet au participat la misiuni de poliție aeriană în RomâniaSubliniind excelenta cooperare româno-canadiană în cadrul Organizației Națiunilor Unite, secretarul de stat Simona Cojocaru a amintit despre contribuția României în cadrul misiunii MINUSMA din Mali (un detaşament format din 120 de militari și patru elicoptere de transport IAR 330L, care a acționat, timp de un an, între lunile octombrie 2019 și octombrie 2020), mulțumind încă o dată părții canadiene pentru sprijinul esențial în etapa de predislocare a detașamentului românesc, cât și pe parcursul misiunii efective, mai precizează MApN.

Amintim că cel de-al patrulea Detaşament al Forţelor Aeriene Regale Canadiene, sosit în România – la începutul lunii septembrie – în vederea executării serviciului de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing – eAP) sub comanda NATO, şi-a încheiat la începutul acestui an cele patru luni de misiuni desfasurate de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Detașamentul canadian a fost format din aproximativ 145 de piloți și membri ai personalului tehnic, cu șase aeronave CF-188 Hornet. Aceasta a fost cea de-a patra rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018 și 2019. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy