România mulțumește Canadei pentru misiunile de poliţie aeriană desfășurate pe teritoriul nostru

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a avut o întrevedere cu ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet.

Întrevederea a avut loc la sediul MApN.

2. Întreveder... (simona-cojocaru-annick-goulet_39190100.jpg)

Foto: Întrevederea secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, cu ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet. Sursă foto: MApN

 

Cei doi oficiali au discutat despre stadiul cooperării româno-canadiene în domeniul apărării, precum și despre teme aflate pe agenda curentă de securitate a NATO, Uniunii Europene sau ONU.

Secretarul de stat a mulțumit ambasadorului canadian pentru contribuția substanțială și constantă a țării sale la implementarea măsurilor de consolidare a flancului estic aliat, exemplificând prin participarea Canadei, în ultimii ani, la misiunile de poliţie aeriană consolidată de pe teritoriul ţării noastre, cea mai recentă misiune încheindu-se la finele lunii decembrie 2020. Detașamentul Forțelor Aeriene Regale canadiene și personalul Forțelor Aeriene Române și-au îndeplinit misiunile în condiții de siguranță și cu profesionalism, în ciuda contextului pandemic actual, au apreciat secretarul de stat Cojocaru și ambasadorul Goulet”, precizează MApN, într-un comunicat emis către DefenseRomania.

În context, a fost evidențiată importanţa deosebită a relaţiei transatlantice pentru securitatea Europei, având în vedere provocările actuale de securitate în regiunea Mării Negre.

 

Aeronave canadiene CF-188 Hornet au participat la misiuni de poliție aeriană în România



Subliniind excelenta cooperare româno-canadiană în cadrul Organizației Națiunilor Unite, secretarul de stat Simona Cojocaru a amintit despre contribuția României în cadrul misiunii MINUSMA din Mali (un detaşament format din 120 de militari și patru elicoptere de transport IAR 330L, care a acționat, timp de un an, între lunile octombrie 2019 și octombrie 2020), mulțumind încă o dată părții canadiene pentru sprijinul esențial în etapa de predislocare a detașamentului românesc, cât și pe parcursul misiunii efective, mai precizează MApN.

Amintim că cel de-al patrulea Detaşament al Forţelor Aeriene Regale Canadiene, sosit în România – la începutul lunii septembrie – în vederea executării serviciului de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing – eAP) sub comanda NATO, şi-a încheiat la începutul acestui an cele patru luni de misiuni desfasurate de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Detașamentul canadian a fost format din aproximativ 145 de piloți și membri ai personalului tehnic, cu șase aeronave CF-188 Hornet. Aceasta a fost cea de-a patra rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018 și 2019. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel