România, în vizorul Rusiei într-un an crucial cu 4 rânduri de alegeri. Ambasadorul Ucrainei: Rusia produce fake news la scară industrială

EXCLUSIV

Pentru România urmează un golden year electoral, un „an de aur” cu patru rânduri de alegeri. Alegeri electorale sunt însă în întreaga Uniune Europeană, dar și în state care organizează scrutine locale, parlamentare sau prezidențiale, cel mai elocvent exemplu fiind SUA, unde pe 5 noiembrie ochii întregii lumi vor fi ațintiți pe alegerile prezidențiale americane.

Guvernul României se pregătește pentru comasarea alegerilor, în contextul în care în caz contrar ar fi cel puțin patru rânduri de alegeri, cinci dacă luăm în considerare că va exista cu siguranță un tur doi la alegerile prezidențiale.

Așadar, un an crucial pentru România, dar și pentru SUA. Alegeri europarlamentare vom avea în luna iunie în întreaga Uniune Europeană. De asemenea Republica Moldova va organiza în 2024 alegeri prezidențiale.

În mod cert toate aceste alegeri vor fi urmărite cu mare interes de către Federația Rusă. Rusia investește enorm în operațiuni de război hibrid cu scopul de a influența alegeri electorale în Occident, folosindu-se intens de fake news, propagandă și dezinformare. 

S-a întâmplat în trecut, se va întâmpla din nou. 

Dacă în perioada sovietică propaganda și KGB-ul urmăreau o linie ideologică trasată de partid, situația de azi e mult mai dificilă în ceea ce privește combaterea războiului hibrid, în contextul în care Moscova susține orice mișcare sau partid care contestă valorile europene, indiferent de ideologie sau extremă, stânga sau dreapta.

 

Ambasadorul Ucrainei în România: Rusia produce fake news, propagandă și dezinformare la scară industrială

 

2. Imagine co... (propaganda-rusia-invazie_62926500.jpg)

Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării

Excelența Sa Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, a oferit în exclusivitate DefenseRomania un interviu în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic, unde a fost întrebat, printre altele, dacă se așteaptă ca Rusia să-și folosească toate metodele de război hibrid pentru a influența alegerile din Occident, inclusiv din România.

Șeful misiunii diplomatice a Ucrainei amintește că Rusia face des asemenea operațiuni de război hibrid, în care investește sume uriașe, cu ajutorul cărora produce fake news, propagandă și dezinformare la „scară industrială”.

„Bazându-ne pe antecedentele din trecut, cred că trebuie luat în calcul faptul că Rusia va interveni și va încerca să influențeze procesele electorale și democratice din diferite țări, în special din țările în care urmează să aibă loc alegeri.

Rusia va continua să răspândească falsuri și propagandă ostilă, să creeze diviziuni și să intensifice radicalizarea în societățile occidentale. La urma urmei, Rusia produce falsuri la scară industrială și va continua să aloce resurse uriașe pentru a face ca aceste falsuri să ajungă la publicul vizat. Așadar, aș spune că, în primul rând, trebuie să fie o chestiune care să preocupe guvernele autorităților din țările respective să ia contra-măsuri eficiente, să le dezvolte și să le pună în aplicare. 

Trebuie să fie o chestiune de preocupare imediată pentru a menține integritatea proceselor respective, pentru a nu lăsa Rusia să intervină”, ne-a precizat Ambasadorul Ucrainei.

 

România a făcut pași. Închiderea Centrului Rus de Cultură și expulzarea mai multor „diplomați”

 

3. -imagine fara descriere- (russia_propaganda_40714700.jpg)

E.S. Ihor Prokopchuk a amintit câteva măsuri luate de MAE român, măsuri pe care le-a salutat, inclusiv închiderea Centrului Rus de Cultură sau expulzarea unor diplomați din cadrul Ambasadei ruse.

„Aș aminti că anul trecut, în 2023, am observat o serie de măsuri luate de autoritățile din România pentru diminuarea capacităților maligne ale Rusiei. Și m-aș referi la închiderea Centrului Rus de Cultură și Știință din această țară și, de asemenea, la expulzarea unui număr semnificativ de așa-ziși diplomați ruși. Acestea au fost măsuri adecvate care au contribuit la subminarea capacităților de influență ale Rusiei.

Problemele legate de reziliența societății sunt, desigur, de maximă prioritate. Știu că există o serie de inițiative urmărite de autorități, dar și de sectorul neguvernamental, pentru a face societățile mai rezistente la influența din exterior.

Așadar, acesta este cu siguranță un domeniu care trebuie să rămână în continuare în centrul atenției, un domeniu în care Ucraina a acumulat o experiență destul de semnificativă, pe care suntem, de asemenea, pregătiți să o împărtășim cu partenerii noștri”, a conchis E.S. Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România.

Urmărește integral ediția specială a emisiunii ObiectivEuroAtlantic în care Excelența Sa Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București, vorbește la DefenseRomania despre războiul rus, propaganda rusă, alegerile din România sau integrarea Ucrainei în NATO

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel