România, implicată în documentul înaintat Rusiei de către SUA. Aurescu: În Ucraina pare că vedem construirea unui pretext pentru atac

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Președintele României Klaus Iohannis, împreună cu Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României și Nicolae Ciucă actualul premier român, la data respectivă ministrul Apărării al României, la summitul NATO de la Bruxelles din 2021 sursă foto: Administra
Președintele României Klaus Iohannis, împreună cu Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României și Nicolae Ciucă actualul premier român, la data respectivă ministrul Apărării al României, la summitul NATO de la Bruxelles din 2021 sursă foto: Administrația Prezidențială

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat publicației americane CNN, a subliniat că România a fost implicată în pregătirea documentului pe care SUA l-au înmânat Federației Ruse și la care Moscova a răspuns ieri.

Rusia a anunțat că este dispusă să discute cu SUA asupra propunerii ca cele două ţări să efectueze reciproc inspecţii în baze de rachete, inclusiv la Deveselu. Răspunsul Rusiei vine la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie a transmis SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, în cadrul inteviului acordat CNN, a subliniat faptul că România a fost implicată în pregătirea documentului de către SUA.

„Astăzi, ministrul Lavrov a transmis răspunsul părții ruse la propunerile transmise de către SUA la 26 ianuarie. România a fost implicată în pregătirea acelui document al SUA. Dar, în același timp, ceea ce ar fi trebuit să reprezinte un gest de deschidere spre dialog a fost însoțit de declararea adjunctului șefului misiunii diplomatice americane la Moscova ca persona non grata. Prin urmare, imaginea de ansamblu este destul de îngrijorătoare”, a precizat șeful diplomației românești, amintind de expulzarea de către Rusia a adjunctului ambasadorului american la Moscova, potrivit MAE.

 

Separatiștii susținuți de Rusia au accelerat provocările în Donbas. „Pare pregătirea sau construirea unui pretext pentru un atac”

 

Bogdan Aurescu a amintit presei americane și de atacurile separatiștilor pro-ruși în estul Ucrainei, dar și rezoluția cu privire la recunoașterea așa-zileor republici autoproclamate Doneţk şi Lugansk, rezoluție aflată pe masa lui Vladimir Putin. România, prin vocea șefului diplomației, atrage atenția că un asemenea lucru ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaționa.

„Am urmărit cu mare atenție intervenția colegului și prietenului meu Tony Blinken la Consiliul de Securitate și pot spune că susțin în totalitate prezentarea și evaluarea pe care le-a făcut în cadrul Consiliului de Securitate. În opinia mea, situația de securitate din acest moment este foarte îngrijorătoare. Într-adevăr, în ciuda declarațiilor făcute de partea rusă în sensul că ar fi deschiși la dialog și că și-ar fi retras trupe de la granița estică a Ucrainei, acest lucru nu s-a confirmat și în teren.

Totodată, am văzut că Duma de Stat de la Moscova i-a înaintat Președintelui Rusiei propunerea de a recunoaște provinciile separatiste din Ucraina drept entități independente. Dacă așa ceva se întâmplă, va fi o încălcare flagrantă a dreptului internațional, întrucât nicio situație ilegală din punct de vedere al dreptului internațional nu trebuie recunoscută.

Am remarcat apoi că Președintele Putin a folosit termenul “genocid” în timpul conferinței de presă pe care a susținut-o cu câteva zile în urmă alături de cancelarul german. În același timp, am văzut astăzi bombardamentele din estul Ucrainei. Într-adevăr, pare pregătirea sau construirea unui pretext pentru un atac, pentru o invazie. Iar aceasta este, desigur, inacceptabil”, precizează Bogdan Auresc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel