A venit răspunsul Rusiei: Acceptă să inspecteze baza de la Deveselu, dar insistă cu o cerere inacceptabilă: Retragerea SUA din Europa de Est

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania @official
Sursă foto: U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania @official

Rusia este dispusă să discute cu SUA asupra propunerii ca cele două ţări să efectueze reciproc inspecţii în baze de rachete, se arată în răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie a transmis SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană.

Potrivit agenţiei Agerpres, care citează RIA, și Reuters, MAE rus a transmis joi disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washington despre inspecţii la unele dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.

 

Rusia insistă ca SUA să retragă militarii și armamentul din Europa de Est



Moscova a insistat însă asupra cererii sale privind ''retragerea tuturor forţelor şi armamentelor americane desfăşurate în Europa Centrală şi de Est, în Europa de Sud-Est şi în ţările baltice'' şi aşteaptă de asemenea propuneri din partea occidentalilor în vederea ''renunţării la orice viitoare extindere a NATO'', consemnează AFP.

De asemenea, Rusia a comunicat SUA că precondiţiile sale pentru o dezescaladare a crizei ucrainene includ sistarea livrărilor de arme către Ucraina, recuperarea tuturor armelor deja livrate acestei ţări de către Occident şi respectarea de către Kiev a dispoziţiilor acordurilor de pace de la Minsk.

În caz de respingere a cererilor Rusiei privind securitatea europeană, aceasta a ameninţat în răspunsul transmis Washingtonului că va reacţiona, inclusiv prin ''măsuri cu caracter militar şi tehnic''. ''În lipsa disponibilităţii părţii americane pentru o înţelegere asupra garanţiilor juridice ferme pentru securitatea noastră (...), Rusia va fi obligată să reacţioneze, în special prin implementarea unor măsuri cu caracter militar şi tehnic'', menţionează MAE rus.

Acesta nu precizează la ce măsuri se referă, dar oficialii ruşi au sugerat anterior că ''măsurile tehnico-militare'' ar putea include desfăşurări de trupe şi de rachete, scrie Reuters.

 

Rusia dă asigurări că nu va invada Ucraina



Moscova a asigurat totuşi Washingtonul în răspunsul transmis că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, deşi are masate la graniţa acesteia importante forţe militare.

Rusia salută disponibilitatea SUA ''de a lucra aprofundat asupra măsurilor de control al armamentelor şi reducerea riscurilor'', dar convenirea acestor măsuri se poate face numai dacă principalele exigenţe ale Rusiei sunt de asemenea abordate, se mai arată în răspunsul Moscovei.

''Propunerile ruse sunt un ansamblu global şi trebuie studiate ca un ansamblu, fără a exclude unele dintre componentele sale'', conchide MAE rus, acuzând că ''partea americană nu a dat un răspuns constructiv elementelor esenţiale din proiectul de tratat cu SUA elaborat de partea rusă asupra garanţiilor de securitate''.

Odată cu comasarea de trupe la graniţa ucraineană, Rusia a înaintat Statelor Unite şi NATO în luna decembrie o ceea ce a numit a fi două proiecte de tratate care conţin serie de cereri privind arhitectura de securitate europeană. Printre acestea se regăsesc încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997, solicitări respinse de Washington, care a propus în schimb Moscovei măsuri de dezarmare şi sporire a încrederii reciproce, cum ar fi de pildă să asigure Rusia prin inspecţii că în bazele pentru scuturile antirachetă din România şi Polonia nu sunt amplasate rachete Tomahawk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel