România are de astăzi prima navă de căutare-salvare pe mare. Nava, construită la Galați, a costat 20 de milioane de euro

Damen Stan Patrol
Damen Stan Patrol

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, de astăzi, România va avea prima navă multirol de căutare și salvare pe mare.

Achiziția este finanțată din fonduri europene, iar contractul presupune  achiziția a două nave multirol destinate salvării de vieți și protejării de bunuri și are valoarea totală de aproximativ 44 mil de euro.

Navele sunt proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi, de către constructorul naval Grupul Damen, iar prima ambarcațiune, lansată astăzi, a costat aproximativ 20,3 de milioane de euro.

O navă de 51 m lungime, 9 metri lățime, capabilă să stingă incendii, să transfere victime, să permită aterizarea și decolarea elicopterelor, să rămână pe mare chiar și 3 zile fără să fie nevoie de aprovizionare/realimentare.

”Nava care va fi lansată la apă face parte din seria Damen Stan Patrol, iar multe din aceste nave sunt folosite de gărzile de coastă, marinele militare și autoritățile responsabile de salvare pe mare din întreaga lume. Aceste nave vor fi echipate conform celor mai înalte standarde posibile, cu capacități extinse de stingere a incendiilor și de salvare a vieților omenești. Aceste nave sunt proiectate și echipate cu meticulozitate pentru a naviga prin provocările unice ale Mării Negre, pentru a rezista la condiții meteorologice dure și pentru a ajunge rapid și eficient la cei aflați în nevoie”, a declarat Stephan Stout, reprezentant Damen.

Nava are capacitatea de preluare de până la 50 de supraviețuitori și este proiectată să opereze în toate anotimpurile. Totodată, nava va juca un rol crucial în operațiunile de monitorizare și prevenție a riscurilor pe mare, se arată în comunicatul IGSU.

Nava este proiectată, echipată şi construită pentru o durată de viaţă de minim 30 de ani și va executa atât în Marea Neagră, cât și Marea Mediterană următoarele tipuri de misiuni:

  • asistență medicală și prim ajutor calificat;

  • misiuni de evacuare medicală de urgență MEDEVAC (evacuare medicală);

  • misiuni de localizare, preluare/salvare a plutelor de salvare, ambarcațiunilor și

  • navelor aflate în derivă, precum și a persoanelor aflate în apă (naufragiate);

  • transfer personal/răniți/materiale în operațiuni cu elicoptere;

  • posibilitatea de a lansa/recupera UAV (Unmanned Aerial Vehicle);

  • asistență și intervenții cu scafandri;

  • localizarea și lichidarea incendiilor izbucnite la bordul navelor, platformelor maritime de extracție și foraj, inclusiv extragerea persoanelor aflate în pericol și stingerea incendiilor apărute ca urmare a aprinderii produselor petroliere deversate accidental pe suprafața apei;

  • nava este în măsură să intervină prin sprijinirea forțelor care acționează pe uscat prin operațiuni executate direct asupra incendiului sau prin asigurarea alimentării mașinilor de stingere a incendiilor, iluminatul zonelor afectate, pentru lichidarea incendiilor izbucnite pe chei, la danele portului, depozite și magazii, rezervoare de produse petroliere sau chimice

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel