România, acuzată că a trimis ajutor umanitar de proastă calitate în R. Moldova. Ambasada reacționează și acuză „dispute politice”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ambasada României în Republica Moldova a reacționat ca urmare a acuzelor cu privire la calitatea ajutorului umanitar pe care țara noastră l-a trimis peste Prut.

În presa de pe ambele maluri ale Prutului au circulat informații cu privire la proasta calitate a echipamentelor medicale pe care România le-a trimis în Republica Moldova în contextul pandemiei de noul coronavirus.

Subiectul a ajuns în media după ce la începutul lunii iunie, vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Emanuel Ungureanu (USR) a acuzat proasta calitate a echipamentelor în timpul unei prezențe la DNA unde a oferi detalii într-un dosar care vizează achiziţii de materiale de protecţie împotriva infecţiei cu noul coronavirus.

Deputatul USR susţine că măşti şi echipamente de proastă calitate refuzate de spitalele din România ar fi fost donate Republicii Moldova. Întrebat de unde ştie că în Republica Moldova ar fi fost livrate materiale proaste, el a replicat că a furnizat deja aceste informaţii către DNA.

„Noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România”, spunea la vremea respectivă deputatul USR.

 

Ambasada României la Chișinău reacționează și acuză „dispute politice”

 

Ambasada României în Republica Moldova a reacționat ca urmare a „articolelor și postărilor denigratoare”, precizând că ajutorul acordat de București, în valoare de aproximativ 3.5 milioane de euro „respectă toate cerințele de performanță conform standardelor în vigoare”. Totodată, înainte ca acestea să fie donate nu au fost constatate deficiențe.

Ambasada României își exprimă regretul că acest ajutor, oferit „cu generozitate, dezinteresat și necondiționat” a ajuns „subiect de dispute politice”.

Redăm integral poziția Ambasadei României în Republica Moldova:

„Ca urmare a unor articole și postări denigratoare, apărute în mass media și pe rețelele de socializare din Republica Moldova, privind pretinsa calitate necorespunzătoare a echipamentelor medicale în sumă de circa 3,5 mil. Euro donate la 7 mai 2020 de România Republicii Moldova, Ambasada României la Chișinău informează că Ministerul Sănătății al României a precizat:

- Echipamentele donate Republicii Moldova respectă toate cerințele de performanță conform standardelor în vigoare;

- Toate echipamentele donate respectă cerințele de etichetare și marcare a ambalajului – respectă prevederile punctului 13 din Anexa 1 la directiva 93/42/EEC sau Anexa 1, pct. 23 din REGULAMENTUL (UE) 2017/745 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI;

- Măștile donate respectă numărul standardului european;

- Toate echipamentele donate au marcaj CE plus raport testare, declarația de conformitate CE a producătorului, Certificatul de la producător, avizul de funcționare plus anexe emise de ANMDMR pentru distribuitor.

- În urma realizării recepției echipamentelor înainte de a fi donate, nu au fost constatate deficiențe.

Ambasada României în Republica Moldova regretă că ajutorul umanitar oferit la momentul oportun, cu generozitate, dezinteresat și necondiționat de poporul român cetățenilor Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19 a ajuns subiect de dispute politice”.

 

 

Ajutorul umanitar acordat Republicii Moldova de către România

 

Amintim că pe data de 6 mai un convoi de 20 de autovehicule cu echipamente de protecție și produse sanitare a plecat către Republica Moldova, în sprijinul echipelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19.

Ajutorul oferit cetățenilor din Republica Moldova a constat în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80.000 de litri de alcool sanitar.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel