România a „ratat” primele 12 avioane F-16 norvegiene. O tranzacție viitoare nu e însă deloc exclusă

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene
F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene

Norvegia a anunțat că a vândut primele aeronave de tip F-16 care urmează să fie înlocuite de F-35 Lightning II. În pofida faptului că presa din nordul Europei a scris mult despre o posibilă achiziționare a unor F-uri norvegiene de către România, primele 12 avioane au fost vândute de Oslo către un operator privat american.

Guvernul de la Oslo a anunțat oficial că până la 12 aeronave de tip F-16 au fost vândute prin Agenția Norvegiană pentru Tehnică Militară către compania privată Draken International din Statele Unite ale Americii.

Norvegia a demarat procedurile pentru vânzarea aeronavelor F-16 în 2019, guvernul norvegian precizând că avioanele „se apropie de sfârșitul resursei de viață”.

F-urile au reprezentat coloana vertebrală a Forțelor Aeriene norvegiene timp de peste 40 de ani și vor fi înlocuite cu aeronave de generația a V-a de tip F-35.

Cele 12 avioane vândute către compania Draken vor fi folosite pentru instruirea piloților. Draken International oferă servicii forțelor armate ale Statelor Unite ale Americii. 

Livrările vor începe din 2022, dar Oslo nu precizează valoarea tranzacției.

Cu toate acestea, Guvernul Norvegiei, pe site-ul oficial, anunță că Oslo „continuă discuțiile cu state aliate din NATO pentru vânzarea mai multor avioane F-16 norvegiene”. 

CITEȘTE ȘI: România ar fi interesată să cumpere două escadrile de F-16 din Norvegia

 

Dar oare F-16 norvegiene pentru România ar fi o soluție viabilă?

 

2. F-16 norve... (f-16-norvegia_97429100.jpg)

F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene

Iar printre statele care discută cu Oslo despre achiziționarea de F-16 norvegiene, foarte probabil se numără și România. MApN nu a avut nicio reacție oficială cu privire la această informație, dar presa de specialitate din nordul Europei a scris de mai multe ori despre interesul României pentru avioanele F-16 norvegiene.

Norvegienii dețin estimativ 44 de avioane F-16 în vechea versiune A/B. Trebuie precizat că avioanele norvegiene sunt mult mai „zburate” decât cele portugheze și în condiții inclusiv meteorologice mult mai vitrege.

Iar flota de F-16 a Norvegiei e printre cele mai bătrâne flote de F-16 din lume. Defense News amintește că media orelor de zbor al unui F-16 norvegian este de peste 10.000 de ore. 

Ce știm însă sigur e că România a început demersurile pentru achiziționarea următoarei escadrile de F-16. Acest lucru a fost anunțat de DefenseRomania, citându-l pe generalul Constantin Spînu, care a vorbit despre achiziționarea a încă două escadrile de F-16 în contextul în care comenta parada de Ziua Națională.

„F-16 e avionul de bază al multor aviații militare din NATO. (...) Vom continua dotarea cu aeronave F-16. Demersurile sunt începute pentru a doua escadrilă, chiar și pentru a treia. Punctul final al acestui program de înzestrare sunt aeronavele de generația a V-a F-35. F-16 este o aeronavă de tranziție pentru acest program”, preciza generalul de brigadă Constantin Spînu.

Anul acesta s-au împlinit 5 ani de la intrarea aeronavelor F-16 Fighting Falcon în serviciul Forțelor Aeriene Române. Prin livrarea ultimului F-16 din Portugalia, în luna martie 2021, prima escadrilă a României a devenit completă, ROAF operând 17 aeronave de acest tip.

CITEȘTE ȘI: România a început demersurile pentru achiziționarea următoarei escadrile de F-16. Punctul final al programului va fi F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel