România ar fi interesată să cumpere două escadrile de F-16 din Norvegia

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene
F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene

Norvegia intenționează ca până la finalul acestui an să renunțe la avioanele F-16 AM/BM (Block 15) care vor fi înlocuite cu aeronave de generația a V-a F-35 Lightning II. Și, potrivit informațiilor din media internațională, România ar fi interesată să achiziționeze două escadrile de F-16 norvegiene.

Informația e dată de revista de specialitate Scramble Magazine care citează Key Aero. Potrivit sursei citate, „România e interesată să achiziționeze două escadrile de F-16 norvegiene ale Luftforsvaret (Forțele Regale Aeriene Norvegiene”.

Informația nu e confirmată de nicio sursă oficială, ci e publicată de presa de specialitate internațională.

Țara scandinavă va retrage din serviciu până la finalul acestui an avioanele F-16, aeronve care vor fi înlocuite cu F-35.

În acest moment Norvegia are operaționale 31 de aeronave de tip F-35A de generația a V-a. Până la finalul anului 2021 vor fi livrate încă trei aparate.

Norvegia intenționează să dețină 52 de F-35A până la finalul anului 2024.

În luna martie a acestui an Agenția Norvegiană pentru Echipamente de Apărare a acordat companiei Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) un angajament pentru întreținerea tehnică a unor avioane F-16, retrase din serviciu, cu scopul pregătirii acestora pentru o viitoare vânzare.

 

România are completă o escadrilă de F-16 achiziționată din Portugalia și s-a angajat să deține trei escadrile

 

2. F-16, surs... (f-16-romania_02109000.jpg)

F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române

România s-a angajat să opereze trei escadrile de avioane de vânătoare. În luna martie, Forțele Aeriene Române au completat prima escadrilă de avioane F-16 Fighting Falcon, după ce ultima aeronavă de acest tip a fost livrată din Portugalia la vremea respectivă.

România deține astfel 17 avioane F-16, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viață e încă mare. Modernizate de OGMA, aeronavele au configurația M.5.2R. 

Avioanele F-16 vor intra în țară într-o nouă etapă de modernizare, când la Aerostar Bacău acestea vor fi aduse la o configurație superioară, respectiv M.6.X.

 

Încă o escadrilă de F-16, în perioada imediat următoare

 

În vara acestui an, șeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Viorel Pană, a declarat în cadrul unui interviu că înzestrarea cu încă două escadrile de F-16 este în curs de analiză și se va lua o decizie, foarte probabil, în viitorul apropiat. Ulterior, din 2030, România se va îndrepta spre aeronave de generația a V-a.

Însă până la acel moment, România s-a angajat să operaționalizeze trei escadrile, în contextul în care resursele de viață ale bătrânelor MiG-21 LanceR sunt aproape epuizate complet. Există în acest sens o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), încă din 2012, cu privire la realizarea a trei escadrile.

Amintim că în primăvara acestui an, MApN a confirmat în exclusivitate pentru DefenseRomania se analizează intens achiziționarea a unei noi escadrile de F-16 în perioada imediat următoare.

„Cu certitudine, analizăm posibilitatea achiziţiei în perioada imediat următoare a încă unei escadrile şi, în funcţie de posibilitatea pe care o putem identifica la cei care doresc să vândă aceste aeronave, vom demara cât se poate de repede acest proces de achiziţie”, anunța MApN la vremrea respectivă.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel