Riposta Belarusului în conflictul cu UE: Embargou asupra produselor occidentale și sancțiuni împotriva companiilor aeriene din UE

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Belarusul a anunţat luni un embargou asupra produselor din ţările occidentale care au adoptat sancţiuni împotriva sa şi sancţiuni împotriva companiilor aeriene din statele membre ale UE şi din Regatul Unit, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.

Măsurile de răspuns împotriva ''presiunii externe ilegale prin sancţiuni'' a Occidentului au ca obiectiv apărarea intereselor naţionale ale Belarusului, semnalează un comunicat al Ministerului de Externe de la Minsk.

Produsele occidentale vor fi înlocuite cu ''produse similare din ţări prietene'', mai notează MAE belarus.

Cât despre ''restricţiile ilegitime'' împotriva sectorului aviatic belarus, guvernul de la Minsk susţine că acestea sunt dictate de practici de concurenţă neloială, prin urmare ''măsuri similare vor fi adoptate de ţara noastră faţă de companiile aeriene din UE şi din Regatul Unit'', menţionează MAE de la Minsk.

Dar sancţiunile europene împotriva companiilor aeriene belaruse au fost adoptate după arestarea unui blogger opozant belarus, preluat dintr-un avion civil care a fost forţat de autorităţile belaruse să aterizeze la Minsk.

Pe de altă parte, pentru a combate presiunea occidentală şi a-şi consolida securitatea economică, Belarusul îşi va continua drumul către integrarea economică cu Rusia.

De asemenea, adaugă MAE belarus, va fi extinsă lista persoanelor ''indezirabile'' pe teritoriul belarus, pe aceasta regăsindu-se cetăţeni din ţări pe care Minskul le acuză că discriminează funcţionari, ziarişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor regimului condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

MAE belarus mai afirmă în anunţul său că măsurile de represalii decise de Belarus vor putea fi anulate dacă ţările care au impus acestei ţări sancţiuni renunţă la logica de tip ''Război Rece'' şi revin pe calea ''cooperării constructive''.

Minskul a acuzat săptămâna trecută Bruxellesul că încearcă să-i stranguleze economia prin sancţiuni şi că duce o politică de ''demonizare'' a preşedintelui Lukaşenko, în urma deciziei Consiliului UE de a impune Belarusului, în coordonarea cu SUA, Canada şi Regatul Unit, primele sancţiuni pentru valul de migranţi orchestrat de preşedintele belarus la graniţa belaruso-polonă drept represalii pentru sancţiunile europene.

Statele occidentale au adoptat împotriva Belarusului mai multe serii de sancţiuni după reprimarea manifestaţiilor opoziţiei care au contestat corectitudinea alegerilor prezidenţiale din august 2020.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel