Revin deportările în masă. Moscova apelează la metode aplicate și în Moldova sovietică și îi forțează să plece pe cetățenii care nu își iau cetățenia rusă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Măsurile Rusiei vor avea o bază cât se poate de oficială: președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret conform căruia cetățenii Ucrainei care locuiesc în zonele ocupate de Rusia din Herson, Zaporijjia, Luhansk și Donețk care doresc să-și păstreze cetățenia ucraineană pot rămâne acolo doar până la 1 iulie 2024. După aceea, ei pot fi deportați din acele regiuni ocupate, așa cum remarcă și publicația DW.

Rusia continuă în forță campania de rusificare, iar ucrainenii care trăiesc în estul ocupat sunt forțați să-și ia cetățenia rusă – altfel se confruntă cu deportarea. 

Ce se întâmplă acum în zonele ocupate din Ucraina sunt o mostră a metodelor folosite în perioada sovietică, pe tot întinsul URSS, atunci când regimul lui Stalin făcea ce vroia, protejat fiind de bezna informațională totală care înconjura spațiun Uniunii Sovietice; practic, ce se întâmpla în URSS, rămânea în URSS, fără ca aproape nimeni să cunoască metodele brutale folosite acolo. 

În regiunile ocupate, agenții structurii de informații interne din Rusia, FSB, încearcă să îi sperie pe cetățeni li citează un decret emis de președintele rus cu privire la deportarea oricui fără cetățenie rusă din teritoriile ocupate. „Ei cer în mod radical ca oamenii fie să renunțe la pașaportul ucrainean în favoarea unuia rusesc, fie ca proprietatea lor să fie confiscată imediat și vor fi relocați”, potrivit armatei ucrainene.

DW a vorbit cu oameni din zonele ocupate din regiunile Herson și Zaporizhzhia, care au confirmat că ucrainenii sunt forțați să ia pașapoarte rusești. Din motive de securitate, niciunul dintre oameni nu vrea să fie numit.

Potrivit Ministerului Britanic al Apărării, Moscova se pare că vrea să accelereze integrarea teritoriilor ocupate în Rusia pentru a vinde invazia Ucrainei drept un succes propriului popor, în special în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2024.

Kievul nu recunoaște dubla cetățenie dar spune că situația în care se află cetățenii săi din aceste regiuni este una specială, practic aceștia riscând să fie deportați.

Dmytro Lubinets, comisarul pentru drepturile omului în parlamentul ucrainean, a declarat la televizor că ucrainenii din teritoriile ocupate ar trebui să accepte pașapoartele rusești dacă se tem pentru viața lor. El a subliniat că Ucraina nu recunoaște astfel de pașapoarte forțate și că nu ar însemna că își pierd cetățenia ucraineană.

La rândul său, Mîkhailo Podoliak, a postat pe Twitter acest mesaj pentru ucrainenii din teritoriile ocupate: „Dacă este posibil să nu iei un pașaport rusesc, atunci încearcă să nu iei unul. Dar dacă trebuie să iei un pașaport rusesc pentru a evita opresiunea și tortura, atunci ia unul”.

Podoliak a subliniat că Ucraina nu va persecuta cetățenii care „au obținut pasiv cetățenia rusă”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel