Responsible Statecraft: Washingtonul nu ar trebui să medieze normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Joe Biden, sursă foto: @POTUS  · Oficial guvernamental
Joe Biden, sursă foto: @POTUS · Oficial guvernamental

O analiză publicată de revista americană, Responsible Statecraft, consideră că planurile americane care au fost dezvăluite recent de mass-media despre medierea Statelor Unite pentru a încheia normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel sunt o idee proastă, pentru că Washingtonul nu ar trebui să-și asume angajamentele suplimentare pe care le va cere Riadul pentru a realiza acest lucru.

Potrivit analizei lui Daniel Larison, doctor în istorie la Universitatea din Chicago, nu există niciun motiv convingător pentru ca Washingtonul să facă un astfel de pas, ceea ce ar fi o greșeală gravă a administrației președintelui american Joe Biden.

Larison a explicat că Biden a făcut deja o greșeală când a încercat să câștige favoarea prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman anul trecut, dar a fost respins înainte de alegerile intermediare.

După aceea, nu ar fi înțelept ca Biden să depună eforturi mari înainte de alegeri pentru a ajunge la un acord de normalizare între saudiți și israelieni, care, fără îndoială, ar fi în detrimentul interesului Washingtonului și este posibil ca Prințul Moștenitor să prefere să-l amâne până după alegerile din SUA pentru a putea obține mai târziu concesii mai mari.

Larison crede că, chiar dacă saudiții ar fi dispuși să accepte oferta lui Biden anul acesta, ar fi o afacere proastă pentru Statele Unite, aducând mai multe argumente în acest sens.

 

Servicii suplimentare din partea SUA

Dacă normalizarea israeliano-arabă va urma modelul normalizării israeliene cu Marocul și Emiratele Arabe Unite, este probabil că nu va include nicio concesiune semnificativă din partea Israelului și va depinde de serviciile politice și militare suplimentare ale SUA pentru saudiți.

Larison a subliniat că au circulat zvonuri despre dorința Riadului de a normaliza relațiile cu Tel Avivul în schimbul obținerii unei garanții de securitate din partea Washingtonului și a unui sprijin american pentru programul nuclear civil al Arabiei Saudite. Arabia Saudită va dori, cel puțin, creșteri semnificative ale vânzărilor de arme și un ajutor militar american.

Acest lucru ar lega mai strâns Statele Unite de Arabia Saudită și ar permite în continuare comportamentul distructiv al acesteia din urmă în regiune. În opinia sa, acesta este un preț pe care Statele Unite trebuie să-l refuze să-l plătească. Statele Unite nu ar trebui să ofere niciodată o garanție de securitate Arabiei Saudite și ar trebui să-și reducă ratingul și, în mod ideal, ar trebui să pună capăt sprijinului său militar pentru regat.

La urma urmei, ultimul lucru de care Statele Unite au nevoie este un alt angajament de securitate într-o regiune în care au irosit deja mii de vieți și trilioane de dolari în războaie inutile.

Analistul consideră că "asigurarea securității saudiților va încuraja aproape sigur guvernul de la Riad să se angajeze într-un comportament mai nesăbuit și mai provocator. Evenimentele din ultimul deceniu demonstrează că sprijinirea saudiților până la extrem a făcut Arabia Saudită mai agresivă și amenințătoare pentru vecinii săi".

Încă o lovitură pentru palestinieni

Acordurile de normalizare dintre Israel și țările arabe trebuiau să fie o recompensă pentru o reglementare israeliano-palestiniană, dar Acordurile Avraam intermediate de administrația fostului președinte american Donald Trump i-au ignorat pe palestinieni și au oferit guvernului israelian o trecere liberă pentru a face tot ce vrea în teritoriile ocupate.

Orice normalizare între saudiți și israelieni ar fi o altă lovitură pentru poporul palestinian și ar consolida și mai mult regimul opresiv pe care cei din Regat sunt nevoiți să-l îndure. Pe lângă faptul că ar fi o afacere proastă pentru Statele Unite, ar fi condamnabil din punct de vedere moral să facă acest lucru.

Nesatisfăcător din punct de vedere politic

Potrivit analistului, împingerea administrației Biden spre încheierea unui acord de normalizare între Mohammed bin Salman și un guvern israelian de coaliție de extremă dreapta sub Benjamin Netanyahu este ultimul lucru pe care majoritatea membrilor din Partidul Democrat doresc să-l vadă.

Există mulți democrați care doresc să întrerupă sprijinul actual al SUA, așa că este greu de imaginat că se vor întoarce și vor accepta o creștere semnificativă a sprijinului SUA ca parte a acordului de normalizare.
În plus, există, de asemenea, un sprijin mai larg și mai vocal pentru Palestina în Partidul Democrat decât a fost înainte.

Potrivit unui sondaj Gallup efectuat la începutul acestui an, 49% dintre democrați spun că simpatizează mai mult cu palestinienii.

Deși Biden nu se aliniază cu înclinațiile acestui bloc al partidului său față de cauza palestiniană, un efort major de a vinde palestinienii înapoi unui guvern plin de extremiști ar putea duce la o reacție.

El a afirmat că progresiştii din Partidul Democrat sunt deja nemulţumiţi de politica externă a lui Biden în multe chestiuni, iar ceva de genul acesta ar fi o palmă nejustificată în faţa a milioane de alegători şi activişti democraţi pe care Biden îi poate suporta cu greu să îi înstrăineze în pragul alegerilor.

Unii progresiști ​​rezonabili ar putea începe să se întrebe de ce ar trebui să voteze pentru Biden, când oricum primesc deja politica externă a lui Trump.

Doar interesul lui Netanyahu

În plus, potrivit lui Larison, nu există nicio problemă regională semnificativă care să poată fi rezolvată sau chiar îmbunătățită prin încheierea unui acord de normalizare între Israel și Arabia Saudită.
Opresiunea poporului palestinian va continua și poate se va înrăutăți, iar Statele Unite vor fi mai profund implicate în a permite această opresiune decât este deja.

Nici pacea nu va fi de sărbătorit, deoarece Israelul și Arabia Saudită nu au purtat un război în jumătate de secol, iar Statele Unite vor suporta costurile încheierii acordului, dar nu vor câștiga nimic în timp ce vor avea obligații mai mari în viitor.

Este ușor de înțeles de ce guvernul israelian ar dori să obțină mai multe acorduri de normalizare de la mediatorul american în numele său, dar niciuna dintre acestea nu servește intereselor americane.

Deci, dacă guvernul israelian dorește relații normale cu Arabia Saudită și alte țări din regiune, ar trebui să fie cel care să le ofere saudiților ceea ce își doresc. Dacă guvernul israelian nu poate sau nu vrea să facă asta, aceasta nu ar trebui să fie problema Washingtonului, conchide expertul america..


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel