Republica Moldova va avea un radar performant: Franța va livra până la sfârșitul anului radarul mobil Ground Master 200

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Franţa şi Republica Moldova au început negocierea unui acord în domeniul apărării, a transmis biroul ministrului francez al apărării în urma deplasării efectuate de Sébastien Lecornu la Chişinău. 

Așa cum anticipa și DefenseRomania încă din primăvară, Republica Moldova a optat pentru radarul mobil Ground Master 200 (GM 200). Soluția oferită de francezii de la Thales va permite Armatei să supravegheze mai eficient spațiul aerian al Republicii Moldova.

Noul radar mobil de supraveghere antiaeriană procurat de Republica Moldova va fi livrat până la sfârșitul anului 2023, arată RadioRomânia.

Ministrul francez al apărării şi omologul său, Anatolie Nosatîi, au semnat o scrisoare de intenţie pentru a întări cooperarea în domeniul apărării şi a asista Republica Moldova în modernizarea echipamentelor sale militare.

Informațiile au fost făcute publice, săptămâna aceasta, de ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, aflat în vizită la Chișinău. Franţa va continua să stea alături de Moldova în faţa oricărei tentative de destabilizare, se arată în comunicatul citat de agenţia France Presse.

„Anunțăm livrarea radarului GM 200, produs de compania THALES. Acesta va ajunge în curând, probabil până la Crăciun. Programul include, de asemenea și instruirea operatoriilor pentru a putea utiliza aceste echipamente”, a declarat ministrul francez.

 

 

GM 200, va supraveghea întreg spațiul aerian al R. Moldova

 

Radar GM 200 de la Thales

Mai concret, Chişinăul a anunţat achiziţia unui radar Ground Master 200 (GM 200), produs de concernul multinaţional Thales, cu o rază de acţiune de 250 km şi care va fi folosit pentru consolidarea supravegherii spaţiului aerian moldovenesc.

GM 200 detectează și urmărește simultan ținte la altitudine joasă, până la mare altitudine. Radarul asigură coordonarea sistemelor de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD) până la sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD).

Așa cum menționa și ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, radarul GM 200 de la Thales va permite „avertizarea timpurie a unui pericol din spațiul aerian”.

Radarul Ground Master 200 a fost achiziționat de la bugetul de stat, dar și cu fonduri europene, întrucât Republica Moldova beneficiază și de finanțare prin Instrumentul european pentru pace / European Peace Facility.

Citește și: Thales vine cu tot pachetul: De la radare potrivite pentru Republica Moldova, până la sistemul GO20MM - un ”mini-radar” ce poate fi integrat cu sistemele antiaeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel