Relațiile Emiratelor Arabe Unite cu state non-arabe (I). Tandemul funcțional cu Israelul

Nicolae Iordan |
Data publicării:

În fața unor scenarii complicate ce caracterizează relațiile dintre Emiratele Arabe Unite  (EAU) și lumea arabă, Abu Dhabi-ul acordă relațiilor non-arabe un tot mai mare interes. După semnarea acordurilor bilaterale de normalizare cu Israel, pe 15 septembrie 2020, EAU au început o fază fructuoasă de cooperare cu Tel Aviv-ul, care vizează numeroase sectoare, de la securitatea energetică la apărare, în numele intereselor comune.

Din toamna anului 2020, relațiile dintre EAU și Israel au înflorit, mai întâi prin deschiderea oficială a unei linii de comunicare și a primei ambasade emirate în Israel, cooperarea anti-Covid și abolirea boicotului împotriva Ierusalimului, apoi odată cu primele evoluții în materie de securitate, cum ar fi primele contacte între miniștrii apărării și vizita șefului Mossad-ului la Abu Dhabi pentru o întâlnire cu responsabilii securității naționale.

Datorită Fondului Abraham, înființat în baza acordului de standardizare, EAU și Israelul s-au angajat să aloce peste 3 miliarde de dolari în investiții din sectorul privat și inițiative de dezvoltare care vizează promovarea cooperării economice și a creșterii la nivel regional.

Începutul cooperării bilaterale ca urmare a acordurilor avraamice a deschis noi scenarii pentru posibile acorduri privind cooperarea economică, energetică și de apărare. Cooperarea petrolieră dintre Israel și Abu Dhabi a fost însă cea care a pregătit calea cooperării în materie de securitate.

Pe 20 octombrie 2020, compania israeliană de conducte de gaz Eilat Ashkelon Pipeline Company a anunțat semnarea unui acord preliminar pentru a permite transportul de țiței din Emirate în Europa. Memorandumul de înțelegere dintre Europa Asia Pipeline Company, controlată de guvernul israelian, și MED RED Land Bridge, un consorțiu de companii israeliene și emirate, prevede transportul prin conducta care leagă Eilat de la Marea Roșie de Ascalon (Ashkelon), situată pe coasta mediteraneană.

Scopul acordului este de a aduce piețele din Asia de Est mai aproape de producătorii de petrol din Marea Mediterană și Marea Neagră. Acesta se extinde acum oficial și în sectoare mai delicate, cum ar fi apărarea (deși se bănuiește că există o colaborare neoficială în pregătirea unor raiduri împotriva Iranului, la bazele din deșert).

Edge, conglomeratul de apărare din Emiratele Arabe Unite a făcut primii pași către dezvoltarea sistemelor antidrone împreună cu Industriile Aerospațiale Israeliene (IAI), deschizând astfel era cooperării în sectorul securității dintre cele două țări.

Cele două companii au semnat un memorandum la 11 martie care prevede dezvoltarea unui sistem total autonom, care nu necesită intervenția umană și este susținut de un radar 3D, tehnologie de bazată pe inteligența artificială și componente electro-optice integrate într-un sistem de comandă unificat. Filiala Edge SIGN4L și IAI vor putea dezvolta capabilități suplimentare ca răspuns la nevoile specifice ale viitorilor clienți. Acestora li se va alătura și Belgia Advanced Technology System, care este partener al IAI și are o prezență tehnică în regiune.

Conform declarațiilor vicepreședintelui Edge, Waleid Al Mesmari, au fost deja dezvoltate capabilități concrete și, odată cu acestea, a fost elaborată și o foaie de parcurs pentru o posibilă extindere și diversificare a produsului. În cadrul unei reuniuni din 17 februarie a Consiliului de afaceri SUA-EAU, Edge a descris sistemele de apărare antiaeriană drept "o zonă bogată pentru o potențială colaborare între industriile Emiratelor și Israelului".

Memorandumul de înțelegere servește drept "reper pentru alte alianțe strategice și ar pune bazele dezvoltării cooperării în domeniul cercetării și dezvoltării și al inovației tehnologice”, așa cum a declarat Consiliul de administrație al IAI.

Cooperarea dintre Edge și IAI este un prim pas către consolidarea unui parteneriat regional real cu posibile implicații directe sau indirecte dincolo de Orientul Mijlociu.

Israelul a fost, de asemenea, prezent pentru prima dată la sfârșitul lunii februarie la IDEX, unde vicepreședintele companiei Emtan a declarat deschis speranța "de a deveni furnizori de arme ușoare și de calibru mic pentru forțele armate ale EAU, din ce în ce mai prezente în străinătat". 

Tandemul pe care EAU în face cu statul non-arab arată că, dincolo de diferențele majore de ideologie socială și religioasă ce caracterizează cele două părți, valorizarea aspectelor economice și de securitate poate conduce la dezvoltarea unor relații funcționale, cu avantaje reciproce. Acest lucru înseamnă extrem de mult într-o regiune în care simpla menținere a unei stări neconflictuale a fost mult timp imposibil de realizat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel