Relațiile dintre Arabia Saudită și Canada, la un moment extrem de tensionat

H. D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Regatul saudian a anunțat expulzarea ambasadorului canadian de la Riad, precum și retragerea ambasadorului său de la Ottawa, ca urmare a unor declarații făcute de către ministrul de Externe canadian cu privire la arestarea unor activiști sociali în interiorul Arabiei Saudite.

Arabia Saudită a făcut cunoscută în urmă cu câteva ore expulzarea ambasadorului canadian de la Riad care este invitat să părăsească teritoriul regatului în următoarele 24 de ore. O mișcare diplomatică extrem de dură, așa cum a și declarat-o directorul pentru relații internaționale al regelui saudian, care este și custodele celor două sfinte Moschei, declarând că măsura diplomatică extrem de dură a fost luată pentru a opri orice ingerință canadiană în ceea ce privește situația lui Samar Badawi, care este cetățean canadian, al fratelui său, Raif Badawi, un blogger foarte cunoscut pentru criticile aduse regimului regal și situației drepturilor omului în regiune.

Arabia Saudită, mult mai autoritară

Cei doi au fost arestați de către autoritățile saudiene, fapt pentru care Canada a emis un protest extrem de puternic, cerând imediata lor eliberare și returnarea lor în Canada. Iată că Arabia Saudită refuză acest lucru. Toată lumea bănuiește că această acțiune este luată de către tânărului prinț și moștenitor al tronului. Arabia Saudită este dispusă să nu negocieze niciun fel de situație a celor doi arestați și a mai multori arestați pentru criticile aduse în special situației sociale din regatul saudian.

Pe plan mai larg, putem însă să spunem că Arabia Saudită își dovedește din nou preferința pentru o poziție internațională mult mai autoritară decât până acum, pentru că, această măsură diplomatică extremă și fără precedent, rar întâlnită în lumea diplomației mondiale, dovedește că această țară nu mai dorește să fie ținta atacurilor nimănui în ceea ce privește drepturile omului și situația femeilor. 

Preferata atacurilor oricărei organizații, mai mică sau mai mare, cu privire la drepturile femeilor în special, Arabia Saudită anunță un început nou de relație diplomatică cu lumea. Nu va mai permite sub nicio formă aceste tipuri de atacuri, nu va mai lăsa sub nicio formă ca democrația haotică de tip socială și impulsurile justiției sociale care răvășesc practic sistemele politice din Europa și Statele Unite, distrugând echilibrul politic în Canada de ani de zile, să invadeze și regatul saudian.

Este interesant de observat că schimburile economice dintre cele două țări, numai de la începutul acestu an, au fost de 2,7 miliarde. Măsurile de retorsiune saudiene sunt la fel de dure și la fel de excepționale: Guvernul saudian a ordonat blocarea oricărei relații economice cu Canada, blocarea oricărei investiții saudiene în domeniul petrolului și gazelor din Canada, precum și interzicerea importurilor de bunuri canadiene, importuri care anul trecut au fost de aproape 3,5 miliarde de dolari.

Canada și precedentul Iran

Analiștii spun că măsura luată dovedește foarte clar că Arabia Saudită acționează ca o putere regională, iar Canada din ceea ce se poate observa este foarte clar că nu are niciun fel de argument și niciun fel de putere să schimbe situația. De altfel Canada a mai avut o astfel de problemă atunci când a rupt relațiile diplomatice cu Iranul. Ele au fost practic rupte până la venirea actualului premier Trudeau, și timp de nouă ani, Canada nu a putut să impună Iranului nici măcar o adiere de vânt.

De data aceasta Canada se află într-o situație similară, dar ruperea relațiilor diplomatice, căci acest lucru înseamnă expulzarea ambasadorului, practic o pune într-o situație defavorabilă în raport cu celelalte țări ale Consiliului de Cooperare a Golfului pe care Arabia Saudită îl domină fără nicio problemă.

Vom vedea în următoarele zile și săptămâni care va fi evoluția relațiilor dintre Canada și Arabia Saudită, dar cum în deșert lucrurile se mișcă lent, deciziile de acest tip, în Arabia Saudită, odată luate sunt foarte greu de întors și vom observa deci o pierdere de viteză a politicii canadiene în regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel