Reactivarea legendarelor F-117 Nighthawk (Foto/Video). Celebrele avioane stealth ale SUA vor efectua misiuni de luptă alături de F-15

F-117 Nighthawk, sursă foto: Air National Guard
F-117 Nighthawk, sursă foto: Air National Guard

Celebrele aeronave stealth F-117 Nighthawk vor efectua misiuni de luptă de antrenament alături de aeronave F-15. Pentru prima dată, două avioane F-117 au ajuns la Fresno Air National Guard Base, California, SUA. Avioanele rămân scoase din serviciu, dar sunt însă utilizate periodic în cadrul unor misiuni.

US Air Force a confirmat, notează The Aviationist, că două aeronave stealth de tip F-117 Nighthawk au aterizat în premieră la Fresno, California, unde vor efectua misiuni de luptă de antrenament cu aeronave F-15.

2. Două aeron... (f-15-f-117-nighthawk_38347700.jpg)

Două aeronave F-15C Eagle zburând alături de un F-117 Nighthawk, sursă foto: Air National Guard

Aeronavele au aterizat la baza aeriană din California pe data de 13 septembrie, comunicatul fiind dat publicității în urmă cu câteva zile.

În următoarele piloții de F-15 dislocați la Fresno Air National Guard Base vor efectua misiuni de luptă de antrenament alături de celebrele F-117 Nightwak.

Lt. col. David Allamandola din cadrul 144th Fighter Wing a salutat „oportunitatea unică” pe care piloții dislocați în această bază o vor avea prin misiunile alături de aeronavele Nighthawk.

Deși aeronavele stealth F-117 Nighthawk au fost retrase din serviciu ele sunt încă operabile și utilizate în diferite misiuni de antrenament. 

Sursa citată precizează că SUA mai dețin 48 de F-117 Nighthawk.

CITEȘTE ȘI: Documente declasificate: Marea Britanie, invitată să participe la programul avionului stealth F-117

 

 

Celebrul F-117 Nighthawk, aeronava stealth pe care sârbii au reușit să o doboare

 

Amintim că la începutul acestui an DefenseRomania a scris despre o posibilă reactivare a acestor avioane, după ce în luna februarie două avioane stealth F-117 Nighthawk au zburat, împreună cu un avion-cisternă de tip KC-135R al Forțelor Aeriene ale SUA,  deasupra Aeroportului Internațional Los Angeles. 

Există o probabilitate destul de mare ca aeronavele care au ajuns în această lună în California să fie cele fotografiate la începutul acestui an.

Nighthawk, primul avion invizibil pe radar, a efectuat primul zbor pe 18 iunie 1981. A intrat oficial în înzestrarea US AF, în octombrie 1983. S-a făcut remarcat în războiul din Golf din 1991, când a fost intens folosit pe timp de noapte.

În întreaga perioadă de 25 de ani cât a fost activ acest tip de aeronavă, un singur avion F-117 Nighthawk a fost doborât, evenimentul având loc în 1999, în timpul atacurilor aeriene asupra fostei Iugoslavii. Tot în operațiile aeriene din Iugoslavia, în 1999, un alt F-117 a fost lovit de apărarea antiaeriană, dar s-a putut întoarce la bază.

În 2008, după introducerea în serviciu a F-22 Raptor și iminenta introducere a F-35 Lightning II, SUA au retras complet aeronavele F-117 Nighthawk.

CITEȘTE ȘI: Noi detalii după doborârea istorică de către Serbia a unui F-117 american. Sârbii au mai lovit un avion 'stealth'

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel