Posibilă reactivare a celebrelor avioane stealth F-117 Nighthawks

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Un fotograf independent, Matt Hartman, a informat că două avioane stealth F-117 Nighthawk au fost văzute deasupra orașului Los Angeles.

Pe 19 februarie, două misterioase avioane stealth F-117 Nighthawk au zburat, împreună cu un avion-cisternă KC-135R al Forțelor Aeriene ale SUA (US AF),  deasupra Aeroportului Internațional Los Angeles, a informat Hartman pe contul său de Twitter.

 

2. -imagine fara descriere- (f-117-zbor_95871900.jpeg)

Nighthawk, primul avion invizibil pe radar, a efectuat primul zbor pe 18 iunie 1981. A intrat oficial în înzestrarea US AF, în octombrie 1983. S-a făcut remarcat în războiul din Golf din 1991, când a fost intens folosit pe timp de noapte. Au fost retrase din activitate pe 22 aprilie 2008, ca urmare a intrării în dotarea US AF a noilor avioane multirol stealth F-22 Raptor.

În întreaga perioadă de 25 de ani cât a fost activ acest tip de aeronavă, un singur avion F-117 Nighthawk a fost doborât, evenimentul având loc în 1999, în timpul atacurilor aeriene asupra fostei Iugoslavii. Tot în operațiile aeriene din Iugoslavia, în 1999, un alt F-117 a fost lovit de apărarea antiaeriană, dar s-a putut întoarce la bază.

Potrivit Defence Blog, Nighthawk a fost întrebuințat pentru prima dată în luptă, în Operația Just Cause din 1989, când două F-117 au atacat ținte militare în Panama.

Deși a fost retras de aproape 13 ani din serviciu, F-117 au continuat să zboare limitat în scopuri de testare și antrenament.

 

O oficializare de dată recentă în acest sens, a venit din partea Comandamentului de Mobilitate Aeriană (AMC) al US AF, care la începutul lunii ianuarie 2021, a emis un ordin oficial, prin care toate aeronavele KC-135 Stratotankers sunt acum autorizate să realimenteze aerian F-117 Nighthawks. Ordinul a fost semnat de Directorul pentru Operații, Descurajare Strategică și Integrare Nucleară din cadrul AMC, general-maior Joel D. Jackson, potrivit publicației The Drive.

Se pare că Nighthawk ar mai fi fost folosit, ulterior retragerii din activitate, și în operații de luptă. În 2016, patru F-117 au fost dislocate în secret în Orientul Mijlociu, a informat Scramble Magazine, în 2019. Unul dintre acestea a făcut o aterizare de urgență la baza aeriană Ali Al Salem din Kuweit, în trimestrul 4 din acel an. Cele patru aeronave ar fi bombardat pe teritoriul Siriei și Irakului, poziții ale organizației Statul Islamic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel