Războiul Rusiei în Ucraina determină modernizarea sistemului Spyder pentru a contracara rachete balistice tactice

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sistem Spyder, sursă foto: Rafael
Sistem Spyder, sursă foto: Rafael

Sistemul de apărare antiaeriană Spyder poate contracara acum rachetele balistice tactice.

Îmbunătățirile aduse de producătorul israelian Rafael au fost determinate de „cereri operaționale urgente din partea mai multor clienți existenți din întreaga lume”.

Noua caracteristică vine pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, caracterizat prin valuri de atacuri cu rachete, precum și în urma testelor cu rachete desfășurate de Coreea de Nord și Iran.

„Noua capacitate implică racheta interceptoare Derby LR, la care s-au făcut atât upgrade-uri hardware și software, adaptate în funcție de solicitările clienților și pe baza lecțiilor învățate din evenimente operaționale”, a precizat un oficial al companiei, potrivit Defense News.

Într-o altă declarație, compania Rafael Advanced Defense Systems a menționat că această capacitate suplimentară „a implicat cercetarea și analiza lecțiilor învățate din conflictele armate recente și în curs de desfășurare, în care sunt utilizate pe scară largă rachetele balistice tactice”.

Sistemul Spyder a fost văzut în 2022 în Emiratele Arabe Unite, țară care a semnat, în 2020, un acord de pace cu Israelul și care s-a confruntat cu amenințări cu drone și rachete. Georgia, Vietnamul, Singapore, Republica Cehă și Filipine se numără printre cei care au achiziționat sistemul, potrivit informațiilor din surse deschise. Cu toate acestea, companiile israeliene nu divulgă adesea numele clienților lor.

 

Despre sistemul de apărare antiaeriană Spyder 

 

2. Sistem de ... (sistem_rachete_sol_aer_spyder_rafael_60038700.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană Spyder. Foto: Israel

Compania a prezentat Spyder în Bahrain (noiembrie 2021) și  la evenimentul NATO Days din Cehia (septembrie 2022). La începutul anului 2022, în Singapore, Rafael și-a anunțat, de asemenea, sistemul Spyder „all-in-onecare, care încorporează tehnologiile radar și electrono-optică/infraroșu pe o singură platformă de lansare.

Rafael, una dintre cele mai mari companii de apărare din Israel, se află în spatele sistemului de succes Iron Dome, care este un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune. Compania produce, de asemenea, sistemul de apărare antiaeriană David’s Sling. Acestea două împreună cu sistemul Arrow (cu rază lungă de acțiune și tot de fabricație israeliană) formează apărarea antiaeriană și antirachetă pe mai multe straturi a Israelului.

Spyder „oferă protecție eficientă a obiectivelor de mare valoare aflate în zona de luptă”. „Capacitățile sale autonome pot detecta amenințările și permit o lansare [360 de grade] în câteva secunde de la declararea țintei ca fiind ostilă, în toate condițiile meteo, cu lansare multiplă și cu capabilități centrate pe rețea”, potrivit Rafael.

Este o platformă cu arhitectură deschisă care poate fi integrată cu alte sisteme și folosește rachetele interceptoare Python-5 și Derby fabricate de Rafael. În funcție de interceptorul ales, sistemul poate angaja ținte până la o distanță de 80 km și o altitudine de 20 km, aceste caracteristici fiind chiar ale rachetei Derby LR care a fost adaptată și pentru misiuni antibalistice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel