Războiul Rusiei duce la o schimbare majoră a Armatei britanice: Cea mai mare creștere de cheltuieli militare de după 1950

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Avioane britanice F-35B aflate pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: United Kingdom Ministry of Defence
Avioane britanice F-35B aflate pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: United Kingdom Ministry of Defence

Guvernul britanic a ordonat o actualizare a analizei sale de apărare și securitate publicată anul trecut și speră să finalizeze noua actualizare până la sfârșitul lui 2022, a anunțat premierul Liz Truss.

Prezentat în martie 2021 drept cea mai mare revizuire a apărării de la Războiul Rece, planul de transformare a sectorului britanic de securitate și apărare a fost deja depășit de evenimentele care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina.

„Pentru a se asigura că arhitectura diplomatică, militară și de securitate a Regatului Unit ține pasul cu amenințarea în evoluție, reprezentată de națiunile ostile, premierul a comandat o actualizare a revizuirii integrate”, a anunțat guvernul într-un comunicat de presă.

Truss, care se află în această săptămână la New York pentru Adunarea Generală a Națiunilor Unite, și-a reiterat angajamentul de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din produsul intern brut, până în 2030.

John Bew, consilierul special al premierului pentru afaceri externe și apărare, a primit sarcina de a conduce procesul de actualizare a planului prezentat în martie 2021

„Strategia reîmprospătată ne va asigura că investim în capacitățile și alianțele strategice de care avem nevoie pentru a rămâne ferm împotriva constrângerii puterilor autoritare precum Rusia și China”, se precizează în declarația guvernului.

 

Marea Britanie va abandona cel mai probabil planurile de reducere a personalului

 

Noua actualizare este de așteptat să ia în considerare abandonarea planurilor de reducere a personalului Forțelor Terestre (British Army) de la 82.000 la 72.500.

Howard Wheeldon, consultant în apărare la compania Wheeldon Strategic Advisory, a susținut că numărul de militari și echipamente ar trebui să fie o parte importantă a actualizării.

„Confirmarea de către guvernul condus de Truss a unei revizuiri este foarte binevenită, dar va merge suficient de departe?” a declarat acesta. „Va fi conștientizat faptul că, deși este important să planificăm și să construim pentru războaiele de mâine în raport cu cerințele de capacitate tehnologică, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că avem suficiente forțe, capabilități și echipamente pentru a lupta în războaiele de astăzi?”

Este cea mai mare creștere de cheltuieli militare de după 1950 și există o anumită îngrijorare cu privire la câți bani vor fi disponibili pentru a îndeplini angajamentul guvernului britanic de a crește cheltuielile pentru apărare.

Malcolm Chalmers, directorul general adjunct al think tank-ului Royal United Services Institute din Londra, a subliniat la începutul acestei luni, când și-a publicat o carte, cât de mult ar putea costa contribuabilii creșterea preconizată a cheltuielilor de apărare.

 

3% din PIB pentru apărare până în 2030

 

„Pentru a-și îndeplini angajamentul de a cheltui 3% din PIB pentru apărare până în 2030, guvernul lui Liz Truss va trebui să crească cheltuielile pentru apărare cu aproximativ 60% în termeni reali”, a scris Chalmers. „Acest lucru este echivalent cu aproximativ 157 de miliarde de lire sterline în cheltuieli suplimentare în următorii opt ani, față de planurile actuale”, a adăugat el.

„Prin comparație, evaluarea cheltuielilor din 2020 și evaluarea integrată asociată (planul de revizuire din 2021 – nota autorului) au alocat, în plus, pe patru ani, 16,5 miliarde de lire sterline. Aceasta ar fi cea mai mare creștere de la începutul anilor 1950”, a precizat Chalmers, cu referire la cele 157 de miliarde de lire sterline pe opt ani.

Ca și Wheeldon, Chalmers a spus că noua actualizare ar trebui să prevadă creșteri de personal.

„Pentru a cheltui 3% în mod eficient, bugetul apărării va necesita o creștere semnificativă a dimensiunii primei linii – numărul de formațiuni și platforme”, a spus el. „Este probabil necesară o creștere a numărului de personal cu 25–30% pentru a sprijini o creștere generală cu 60% a cheltuielilor de apărare. Acest lucru ar crește numărul total de militari de la 148.000 în prezent la aproximativ 190.000 în 2030, revenind la nivelul observat ultima dată în 2010.”

În martie 2021, Secretarul Apărării al Regatului Unit, Ben Wallace, a prezentat raportul numit ”Defence in a Competitive Age” bazat pe un proces de revizuire integrată a mai multor domenii - securitate, apărare, dezvoltare și politică externă, proces care a început în 2020.

La acea vreme, britanicii intenționau inclusiv să renunțe destul de repede, probabil până în 2023, la 72 de tancuri Challenger 2, 24 de aeronave Typhoon, precum și la întreaga flotă de avioane de transport C-130 Hercules.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel