Granița NATO, scutul lumii libere. Aurescu: E nevoie de o Apărare Avansată pentru descurajarea Rusiei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: NATO Allied Air Command
Foto: NATO Allied Air Command

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 17 februarie 2023, în calitate de invitat special, la evenimentul dedicat provocărilor multidimensionale de securitate la Marea Neagră și de pe Flancul Estic „The Battle for the Black Sea: Mapping the Center of Gravity for the Eastern Flank of NATO”.

Evenimentul a fost organizat de think tank-ul românesc New Strategy Center (NSC), în cooperare cu think tank-ul american Center for European Policy Analysis (CEPA), în marja Conferinței de Securitate de la München (MSC).

Discuțiile din acest format au evidențiat importanța Mării Negre ca punct central pe Flancul Estic al NATO.

Dezbaterea a fost moderată de generalul american (r) Ben Hodges și i-a avut ca participanți pe: Ana Revenco, ministrul de interne din Republica Moldova, Sorin Ducaru, director al European Union Satellite Centre (EU SatCen), Alina Polyakova, CEO al Center for European Policy Analysis (CEPA), George Scutaru, CEO al New Strategy Center, Ine Eriksen Søreide, președintele Comisiei pentru afaceri externe și apărare din Parlamentul Norvegiei, prof. Katarzyna Pisarska, Vicepreședinte Warsaw Security Forum, Patrick H. Mason, adjunctul asistentului secretarului armatei pentru exporturi de apărare și cooperare din SUA, congresmeni americani, experți din mediul de think-tank și academic.

Ministrul român de externe a subliniat amenințările grave de securitate din regiunea Mării Negre, generate de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, precum și presiunea exercitată asupra statelor vecine, îndeosebi Republica Moldova, inclusiv prin mijloace hibride.

A fost evidențiat caracterul exploziv al agresiunii Rusiei contra Ucrainei - un război împotriva valorilor comunității democratice, care resetează parametrii de bază ai arhitecturii de securitate euroatlantică.

Bogdan Aurescu a subliniat că Moscova dorește recrearea sferei ruse de influență în regiune, iar aceste încercări trebuie respinse și contracarate cu fermitate.

 

Apărare Avansată a NATO

 

Răspunsul Lumii libere a demonstrat soliditatea parteneriatului transatlantic care stă la baza NATO.

De asemenea, regiunea Mării Negre capătă o importanță strategică, așa cum a fost consacrat și în Noul Concept Strategic al NATO adoptat la Summitul de la Madrid.

Șeful diplomației române a evidențiat că, în pofida tabloului actual îngrijorător, Marea Neagră are vocația unui spațiu al cooperării, păcii și securității. În acest sens, ministrul român a formulat o serie de propuneri:

1. Necesitatea implementării deciziilor de la Summitul de la Madrid, unele dintre acestea fiind prevăzute a fi puse în aplicare până la Summitul de la Vilnius.

Care e graba operaționalizării deciziilor de la Madrid?

Odată implementate deciziile, se poate trece la Apărarea Avansată preconizată în dezbaterile de la Madrid. Descurajarea eficientă a  Rusiei se poate face doar printr-o apărare puternică, a mai arătat ministrul român.

2. Întărirea continuă a capacităților de descurajare și apărare ale statelor NATO riverane Mării Negre prin asigurarea siguranței navigației în Marea Neagră, precum și a unei prezențe persistente a navelor aliate.

Foto: Exerciţiu româno-american în largul Mării Negre / MApN 

3. Nevoia de consolidare a parteneriatului transatlantic.

Una dintre condiții pentru trecerea la nivelul următor de cooperare este necesitatea finalizării Strategiei SUA privind securitatea la Marea Neagră.

4. Importanța continuării sprijinului pentru Ucraina, în vederea consolidării capacității acestui stat de a-și apăra integritatea teritorială, suveranitatea și dreptul de a-și alege în mod liber viitorul.

Aurescu a amintit sprijinul multidimensional acordat de țara noastră Ucrainei, inclusiv celor peste 3,5 milioane de refugiați care au trecut granițele țării noastre de la începutul războiului, și facilitarea tranzitului a aproximativ 13 milioane de tone de cereale din Ucraina prin România.

5. Intensificarea sprijinului european și euroatlantic pentru Republica Moldova și Georgia, pentru întărirea capacităților lor de apărare și a rezilienței, în special în contextul amplificării amenințărilor la adresa securității acestor state. În context, ministrul român a făcut referire la sprijinul consistent oferit de România Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Alte domenii esențiale de aplicare a cooperări la Marea Neagră:

  • securitatea energetică,
  • conectarea infrastructurii energetice,
  • gestionarea depășirii consecințelor dezastrelor naturale.

Aurescu a punctat, în context, că aceste domenii reflectă potențialul deosebit de cooperare și conlucrare din Marea Neagră, care trebuie valorificat cu sprijinul NATO și al EU, în parteneriat cu statele riverane care împărtășesc același interes de pace, securitate și cooperare.

De asemenea, ca parte a acestor propuneri, ministrul român de externe a arătat că o regiune a Mării Negre stabilă și sigură poate fi o punte de conectare a statelor din Caucaz și Asia Centrală spre Europa, prin dezvoltarea rutelor de transport, comerciale, turistice și de transport al resurselor energetice. Pentru a valorifica acest potențial, a subliniat că este necesară sprijinirea statelor din aceste zone pentru a-și dezvolta propriile capacități economice și de apărare, instituții viabile și să-și consolideze reziliența. Astfel, ministrul român de externe a arătat că domeniile de cooperare evocate mai sus pot constitui o platformă pentru a proiecta o regiune a Mării Negre sigură, stabilă și prosperă, care nu poate fi decât în interesul întregii comunități euroatlantice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel