'Războiul COVID-19'. Laboratorul din Wuhan se află în mijlocul bătăliei informaționale

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
COVID-19, noul coronavirus, sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
COVID-19, noul coronavirus, sursă foto: Agerpres

Războaiele lumii au diverse denumiri, de la cel de '30 de ani', la cel al 'Celor două roze' sau 'Marele Război', fiecare a exprimat o imagine izvorâtă de către om.

Astăzi observăm că lumea se îndreaptă spre un conflict postmodern, care poate fi intitulat 'războiul COVID-19'. Este specific extremismului infodemiei contemporane, devenind pe zi ce trece total și foarte periculos. Ca orice învrăjbire, bătălia coronavirusului a început cu legende și cu falsuri.

Modelul informațional provocat de către actuala pandemie reprezintă suma perfectă a instrumentelor și metodelor de folosire a mediei electronice, de aproape un deceniu, pentru a ataca, insulta sau învinge un rival economic, politic, cultural sau național. Ca urmare cetățenii nu mai au încredere în informațiile oficiale, astfel că se lasă convinși de teorii care mai de care mai ciudate, cele care le oferă răspunsul simplu, dar excepțional pe care îl așteaptă.

 

Coronaviruslui și laboratorul din Wuhan

 

În cazul COVID-19, omul de rând nu crede că apariția virusului a fost rezultatul unui proces natural de transfer (fenomen care se întâmplă absolut normal în lume) de la regnul animal la regnul uman, ci trebuie să fi fost o intervenție artificială, programată pentru distrugerea lumii.

Astfel  că un laborator de cercetare științifică chinez se află în mijlocul celui mai mare scandal mediatic al acestui secol, după atacurile teroriste din 11 Septembrie de la New York. Aflat la periferia deluroasă a orașului Wuhan, orașul chinez care a reprezentat centrul crizei coronavirusului, acest complex științific chinez de înaltă biosecuritate este acum subiectul uneia dintre cele mai complicate teorii ale conspirației.

Orașul Wuhan găzduiește China Center for Virus Culture Collection, cea mai mare bancă științifică de virusuri din Asia, care, potrivit site-ului său web, păstrează peste 1.500 de tulpini. Complexul științific conține primul laborator de securitate maximă din Asia, echipat pentru a gestiona agenții patogeni de clasa 4 (P4) - viruși periculoși care prezintă un risc ridicat de transmitere de la persoană la persoană, precum Ebola. Laboratorul de 42 de milioane de dolari a fost finalizat în 2015 și s-a deschis definitiv în 2018.

Fondatorul unei firme franceze de bioindustrie, Alain Merieux, a fost consultant principal la construcția sa. Laboratorul P4 de 32.000 de metrii pătrați, situat într-o clădire pătrată cu o anexă cilindrică, se află lângă un iaz de la poalele unui deal împădurit din periferia îndepărtată a orașului. La o vizită recentă, reprezentanții cunoscutei agenții de presă AFP nu au văzut niciun semn de activitate în interior. Ca un avertisment pentru ce va urma, un afiș în afara complexului atenționa: „Prevenire și control puternic, nu panicați, ascultați anunțurile oficiale, credeți în știință, nu răspândiți zvonuri!”.

 

Laboratorul din Wuhan, o armă folosită de SUA

 

Secretarul de Stat Pompeo al Statelor Unite susține astăzi că trebuie investigată această teorie, desenând tușe groase de maipulare și oferind substanță unei teorii nedemonstrate. Exact la timp, pot susține analiștii în mecanica conflictelor, având în vedere că micul armistițiu pe care Trump și Xi l-au negociat telefonic, pentru ca SUA să aibă acces la resursele medicale de primă mână pare a fi ținut doar câteva săptămâni și a pus capăt celebrului ping-pong de declarații despre virusul american sau cel chinez.  

Teoria cu producerea artificială a virusului COVID-19, într-un complex științific, aflat  convenabil chiar lângă orașul de unde a izbucnit pandemia, devine dintr-o dată o armă extrem de eficace în complexul conflict care s-a declanșat între cele două super-puteri ale lumii.

Elementul principal al teoriei americane, care se dorește a fi demonstrat, este că virusul a fost creat în acea clădire ultramodernă și eliberat, cu sau fără intenție , în orașul Wuhan. Conform celor care folosesc această teorie fără acest început nu se pot explica nici virulența virusului și nici secretomania autorităților chineze din primele săptămâni ale declanșării epidemiei.

În Iulie 1947, la Roswell unde se afla principalul escadron atomic al SUA din acel moment, se va naște principala dezinformare și teorie a OZN-urilor. Din cauza unei greșeli de comunicare, o informație publicată în ziarele lumii (ironia face să apară exact, pe prima pagină și deasupra anunțului despre căsătoria din exil dintre fostul rege român Carol al II-lea și amanta sa Elena Lupescu) vorbește despre faptul că, pe un câmp al unui fermier american, lângă baza militară atomică, s-ar fi prăbușit o farfurie zburătoare, cu extratereștrii la bord.

Secretomania care a urmat, confuziile voite și lipsa de experineță a Armatei americane de a face față comunicării conflictuale au dus la apariția unui adevărat Watergate comsic. După 3 rapoarte oficiale ale Armatei americane prin care se neagă argumentat elementele conspirației, după mii de cărți publicate, prezentând argumente pro sau contra, după ce Hollywood a transformat afacerea în bani cash, după 70 de ani în care s-a construit una dintre cele mai prolifice industrii a dezinformării, incidentul Roswell reprezintă și astăzi miezul fierbinte al unei subculturii care s-a dezvoltat exponențial și a cucerit globul.  Astăzi, 1 din 5 oameni de pe această planetă este convins că incidentul Roswell a avut loc și că SUA au pus mâna pe tehnologie extraterestră.

 

Pompeo a anunțat o anchetă

 

Principiul manipulării este simplu. Acum secole marile dezastre naturale sau umane erau considerate acte divine trimise să pedepsească pentru închipuite păcate, ca apoi să fie implementate noi reguli favorabile celui mai puternic. Exact același principiu este folosit astăzi când se dorește să se substanțieze vina Chinei, pentru a trage foloase economice și politice pe termen mediu și lung.

Statele Unite au adus acum acuzațiile marginale în presa serioasă, de mainstream, mai mult au transformat informația neverificată în act de diplomație oficială. Exact ca atunci când inspecțiile internaționale trimise să gasească armele de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein, anunțau că nu le-au găsit, dar sigur dictatorul irakian le are, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că oficialii americani fac o „investigație completă” pentru modul în care virusul „a ieșit în lume”. Căci de luni de zile, tot felul de exaltați au acuzat China că ascunde informații și că minte.

Elementele principale ale teoriei conspirației au fost reliefate de Pompeo, care de altfel a și indicat că acelea vor anchetate. Pompeo a declarat vineri că autoritățile chineze în sine, când au început să investigheze virusul, „au considerat dacă WIV a fost, de fapt, locul de unde provenea acest lucru”.

„Știm că nu au permis oamenilor de știință din lume să intre în acel laborator pentru a evalua ce s-a petrecut acolo, ce se întâmplă acolo, ce se întâmplă acolo chiar și când vorbim”, a spus el într-un interviu radio.

Washington Post și Fox News au citat surse anonime care și-au exprimat îngrijorarea că virusul ar fi putut să vină - accidental - din această unitate.

Mai mult, folosindu-se de celebra metodă a surselor anonime, presa americană a și început o campanie masivă de unificare a dezinformării, desenând deja terenul de box dintre cele două puteri. Document diplomatice anonime ale SUA văzute de The Washington Post au dezvăluit că oficialii erau preocupați în special de standardele de siguranță inadecvate legate de manipularea specimenelor biologice făcute către cercetători, în laboratorul de înaltă securitate. Fox News a spus că „pacientul zero” al pandemiei s-ar putea să fi fost infectat de o tulpină de virus de lilieci studiată la unitatea care a ajuns într-un fel sau altul la populația din Wuhan.

Pentru moment însă, ceea ce nu s-a explicat, nu este neapărat originea naturală sau artificială a virusului ci locul de unde a început pandemia.

Cercetătorii serioși pun în discuție teoria cu piața de animale sălbatice din Wuhan. Dar, atenție, nu se îndoiesc pentru că nu cred, ci pentru că ei nu iau în calcul informații fantasmagorice. Lumea științei adevărate susține că nu există niciun fel de element material consistent și verificabil care să confirme sau să infirme această teorie. O abordare responsabilă și perfect lucidă care este departe de modelul hiper mediatizat ale armelor chimice ale lui Saddam Hussein sau de tehnologia extraterestră păstrată într-un depozit misterios.

Între timp oamenii cred în bazaconiile devenite mituri care devin adevăruri intime, folclorul popular având ingrata misiune de a indexa această subcultură a minciunii și informației false.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel