Război Siria. SUA susțin că Rusia s-a ”împotmolit”. Kremlinul, reacție imediată

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Rusia s-a 'împotmolit' în Siria şi vrea ca alte state să finanţeze reconstrucţia acestei ţări, ceea ce este puţin probabil să se întâmple atât timp cât Iranul şi aliaţii săi nu se retrag de pe teritoriul sirian, a declarat miercuri John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al lui Donald Trump, citat de Reuters.

Aflat într-o vizită în Israel, John Bolton a specificat pentru Reuters că SUA nu au decât obiective limitate în Siria.

'Interesele noastre vizează finalizarea distrugerii califatului teritorial creat de gruparea jihadistă Statul Islamic, de a contracara ameninţarea teroristă ce persistă din partea Statului Islamic şi ne preocupă prezenţa miliţiilor şi forţelor regulate iraniene' pe teritoriul sirian, a detaliat Bolton.

În cadrul unei conferinţe de presă la Ierusalim, consilierul preşedintelui Donald Trump şi-a exprimat sprijinul pentru operaţiunile militare israeliene împotriva bazelor siriene unde erau stocate rachete iraniene şi 'alte arme ameninţătoare'.

'Cred că acesta este un act legitim de autoapărare din partea Israelului', a spus el.

Rusia nu poate cere Iranului să părăsească Siria

Potrivit lui John Bolton, preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus lui Donald Trump, în cadrul întâlnirii lor de la 16 iulie la Helsinki, că Moscova nu este în poziţia de a cere plecarea forţelor iraniene din Siria. 'Dar el ne-a spus de asemenea că interesele sale nu sunt exact aceleaşi cu ale Iranului. Deci, evident, vom vorbi cu el pentru a vedea ce rol poate juca Rusia', a spus Bolton.

'Vom vedea cu ce putem fi de acord pentru a pune capăt conflictului sirian', a afirmat în continuare John Bolton, care are programată pentru joi la Geneva o întâlnire cu omologul său rus Nikolai Patruşev. 'Dar condiţia prealabilă este retragerea tuturor forţelor iraniene', a insistat responsabilul american.

Washingtonul se află într-o poziţie de forţă în acest dosar pentru că 'ruşii s-au împotmolit în Siria', a apreciat consilierul preşedintelui Donald Trump. 'Şi eu nu cred că ei vor să se împotmolească şi mai mult. Cred că activitatea lor diplomatică frenetică în Europa arată că ar dori ca altcineva să suporte costul reconstrucţiei Siriei', a adăugat Bolton.

Reacția Rusiei

Întrebat despre o posibilă ofensivă militară a preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a aliaţilor săi împotriva provinciei rebele Idlib, John Bolton a declarat că Washingtonul nu s-a înţeles cu Moscova pe acest subiect. 'Dar am spus foarte clar că noi nu vrem ca arme chimice sau biologice să fie folosite', a subliniat el.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că afirmaţia făcută de Bolton nu este corectă, iar un alt responsabil al administraţiei prezidenţiale a adăugat că nu Rusia s-a 'împotmolit' în Siria, ci SUA în Irak şi Afganistan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel