Răspunsul Rusiei privind furnizarea de drone chineze? No comment. Moscova spune însă că planul de pace al Chinei trebuie analizat în detaliu, dar perspectiva păcii e încă departe

Darius Muresan |
Data publicării:
Dronă chinezească, lasată de forțele armate ale Chinei în cadrul unui exercițiu militar în 2021. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Dronă chinezească, lasată de forțele armate ale Chinei în cadrul unui exercițiu militar în 2021. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Kremlinul a comunicat luni că planul de pace pentru Ucraina, elaborat de China, care cere ambelor părţi să cadă de acord asupra unei dezescaladări treptate şi avertizează împotriva utilizării armelor nucleare, ar trebui analizat în detaliu, luând în considerare interesele tuturor părţilor implicate. 

China, care a declarat o alianţă "fără limite" cu Rusia, cu puţin timp înainte ca Moscova să trimită zeci de mii de militari în Ucraina, cu un an în urmă, a cerut o încetare a focului în Ucraina vineri, prezentându-şi planul de pace.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Rador, a afirmat că orice iniţiativă care duce un pas mai aproape de pace este demn de atenţie. "Acordăm foarte mare atenţie planului de pace al prietenilor chinezi", a declarat luni Peskov, pentru reporteri.

 

Răspunsul Rusiei privind furnizarea de drone chineze? No comment

 

"Desigur, trebuie să fie analizate cu migală, luând în considerare interesele tuturor părţilor implicate. Acesta este un proces foarte îndelungat şi intens".

El a afirmat că Rusia îşi continuă "operaţiunea militară specială" din Ucraina şi, momentan, nu vede niciun indiciu care să sugereze o soluţie realizabilă de pace.

Peskov a refuzat să comenteze informaţia din partea presei americane potrivit căreia China ia în considerare trimiterea de drone Rusiei. Beijingul a refuzat să condamne acţiunile Rusiei, cel mai recent, la o întrunire G20, de la finalul săptămânii.

 

SUA, îngrijorate că arme chinezești ar ptuea alimenta mașina de război a Rusiei. China prezintă un plan de pace

 

Amintim că Guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte, prezentat săptămâna trecută.

Beijingul nu oferă detalii suplimentare.

În documentul Beijingul adoptă însă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare."Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare", precizează Agerpresm care citează din document.

Volodimir Zelenski a declarat că doreşte să discute cu Beijingul acest document care prezintă poziţia Chinei, apreciind drept pozitivă implicarea acestui partener apropiat al Moscovei."Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi", a spus Zelenski."Faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale, acesta este un punct foarte pozitiv", a estimat liderul ucrainean, subliniind însă că nu cunoaşte conţinutul documentului chinez şi că, prin urmare, este "prea devreme pentru a-l evalua". 

În ultimele zile, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Rusiei, acuzaţii negate cu fermitate de Beijing.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel