Raportul serviciilor secrete americane avertizează că Balcanii de Vest se pot confrunta cu conflicte etnice în 2024

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Misiunea NATO de menținere a păcii în Kosovo - KFOR. Foto: NATO
Misiunea NATO de menținere a păcii în Kosovo - KFOR. Foto: NATO

Raportul serviciilor secrete americane avertizează că Balcanii de Vest se pot confrunta cu conflicte etnice în 2024, potrivit publicației kosovare Telegrafi. Comunitatea de Informații a Statelor Unite și-a făcut public, recent, raportul anual, în care sunt evidențiate amenințările care se așteaptă să afecteze stabilitatea globală, cu o atenție deosebită acordată Balcanilor de Vest.

Raportul prezice că în 2024 regiunea ar putea fi locul de violență interetnică localizată. După cum subliniază documentul, liderii naționaliști din regiune pot exacerba tensiunile pentru a obține avantaje politice și pentru a manipula influența actorilor externi.

Potrivit datelor publicate, această manipulare va avea ca scop consolidarea și exploatarea diferențelor etnice din diverse motive, inclusiv creșterea influenței regionale sau împiedicarea integrării în continuare a Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană și structurile euro-atlantice.

Raportul se referă la evenimentele recente din regiune, cum ar fi agresiunea de la Banjska, unde a fost ucis polițistul Afrim Bunjaku, și tensiunile din mai 2023, unde ciocnirile dintre KFOR și protestatarii sârbi din nordul Kosovo s-au soldat cu zeci de răniți printre militarii forței de menținere a păcii a NATO.

Raportul exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la acțiunile distructive ale liderului sârb din Bosnia și Herțegovina, care a fost acuzat că a luat măsuri provocatoare menite să neutralizeze supravegherea internațională în Bosnia și să asigure separarea de facto a Republicii Srpska.

Aceste acțiuni pot încuraja liderii populației bosniace (musulmane) să-și consolideze capacitățile de apărare, riscând izbucnirea unor conflicte violente care pot sfida prezența și eforturile forțelor de menținere a păcii.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel