Raport. Rusia folosea cetățeni britanici pentru a urmări adversarii lui Vladimir Putin

Eduard Pascu |
Data publicării:

Cotidianul britanic The Guardian a publicat dovezi furnizate de un important activist politic în Parlamentul Regatului Unit potrivit căruia Rusia folosea cetățeni britanici, inclusiv politicieni din cele două partide mari, pentru a „se infiltra” în societate, pentru a „merge după” adversarii președintelui rus Vladimir Putin, transmite agenția turcă Anadolu.

Bill Browder, un finanțator și activist politic britanic de origine americană, a declarat Comitetului pentru Informații și Securitate (ISC) al Parlamentului că foști diplomați, oficiali de informații și firme de relații publice au fost de asemenea implicați în acțiunea Rusiei. Unii dintre ei au lucrat „fără să vrea pentru interesele statului rus”, dar alții „au avut motive și știau exact ce făceau și pentru cine”. În ambele cazuri, nu se susține că legile britanice au fost încălcate.

Dovada lui Browder a fost investigată timp de doi ani de ISC privind interferența Rusiei în politică și societatea britanică.

 

Raportul a fost interzis la publicare de premierul britanic

 

Publicarea raportului de 50 de pagini a fost blocată de premierul Boris Johnson, în noiembrie anul trecut, până după alegerile din decembrie. Pentru a putea fi publicat ISC l-a anonimizat. Browder a spus că intermediarii britanici din Rusia au creat o „rețea tampon occidentală” care a mascat activitățile criminale ale statului rus. Și-a folosit rețeaua din Regatul Unit pentru a ataca criticii lui Putin, pentru „a spori propaganda rusă” și pentru a „ascunde spălarea de bani masivă”.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat că afirmațiile lui Browder sunt „total lipsite de temei” și în tonul „Russofobiei în stil maniacal”.

Browder a declarat pentru Guardian: „Există oligarhi ruși care au un impact mult mai mare asupra securității acestei țări. Ceea ce este cel mai șocant este că guvernul rus angajează indirect resortisanți britanici pentru a-i ajuta în operațiunile sale de informații."

 

Deportat din Rusia

 

Bill Browder este fondatorul Hermitage Capital Management, care a fost cândva cel mai mare investitor străin din Rusia. El a renunțat după ce s-a confruntat cu companii despre care spune că au fost legate de Putin și de înalți oficiali ruși. El a fost deportat din Rusia în 2005 și apoi condamnat în lipsă pentru evaziune fiscală și faliment deliberat. Browder a negat acuzațiile și le-a descris ca fiind motivate politic. Rusia a emis o serie de mandate de arestare prin Interpol împotriva Browder, dar Interpol a refuzat să le aplice sub pretextul că sunt motivate politic.

În 2009, avocatul lui Browder, Sergei Magnitsky, a murit în arest după 11 luni, iar Browder a făcut lobby în guvernele occidentale pentru a adopta un „Act Magnitsky” care ar sancționa înalți oficiali implicați în abuzurile drepturilor omului. Legea a fost adoptată prima dată în SUA dar legi similare au fost adoptate în Regatul Unit și în Europa.

Vezi și: UE numeşte un diplomat ceh apropiat de NATO în fruntea Agenţiei Europene de Apărare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel