Rafale nu e suficient. Aviația militară a Franței ar fi spulberată în maximum 5 zile în cazul unui război major

Rafale, sursă foto: MBDA
Rafale, sursă foto: MBDA

Un raport prezentat de doi parlamentari francezi, într-o comisie parlamentară, atenționează Franța că aviația militară ar fi distrusă în cazul unui conflict major în nici cinci zile.

E vorba de un raport parlamentar pe care publicația franceză de specialitate Opex360 îl citează și care a fost prezentat comisiei pe data de 16 februarie 2022 de către deputații francezi Jean-Louis Thiériot (Partidul Republican) și Patricia Mirallès (partidul prezidențial En Marche!).

Amintind că Franța este o putere nucleară, raportul mai precizează că factorul nuclear nu ar contribui la descurajare și semnalează că una din marile probleme ale forțelor armate franceze o reprezintă faptul că în ultimii ani au desfășurat doar misiuni de combatere a terorismului.

Desigur că raportul analizează situații pur ipotetice și se referă la o implicare a Franței, singură sau alături de aliați, într-un conflict major pentru a „pune capăt acțiunilor de destabilizare a ordinii internaționale care afectează interesele Parisului sau integritatea teritorială a statelor membre UE”.

În opinia celor doi politicieni un conflict de mare intensitate în care Franța ar fi implicată ar avea mai multe cauze, inclusiv o eroare de calcul ori prevenirea unui atac nuclear. Războiul electronic va fi, de asemenea, un aspect definitoriu al unui ipotetic conflict major, așa cum s-a ne-a demonstrat deja conflictul din Nagorno-Karabakh din octombrie 2020, în timpul căruia forțele armene surclasate de azeri prin metode de război electronic.

 

În pofida faptului că avioanele franceze Rafale sunt printre cele mai bune din lume, raportul parlamentarilor francezi precizează că aviația militară a Franței ar fi distrusă în maximum 5 zile în cazul unui conflict major

 

Raportul precizează că un conflict major ar implica pierderi uriașe, inclusiv în ceea ce privește resursa umană, cât și tehnica militară. Iar la acest ultim punct aviația militară franceză ar avea de suferit. Și deși aeronavele Rafale sunt printre cele mai performante din lume, potrivit sursei citate, „Forțele Aeriene Franceze ar fi reduse la aproape nimic în maximum cinci zile”. 

Vânzarea avioanelor franceze Rafale, fără ca acestea să fie înlocuite de alte avioane, ar adânci criza, iar stocurile de munițe vor reprezenta o nouă mare prolemă a Parisului. 

Raportul complet nu a fost publicat, dar subliniem că ceea ce au prezentat parlamentarii francezi sunt situații pur ipotetice care cel mai probabil se referă la un posibil conflict major în care Franța să fie implicată, fără să se țină cont de sprijinul Aliaților. Totodată, nu se precizează în raport nici cine ar fi „potențialul adversar” și forța sa militară.

 

Franța înlocuiește greu avioanele Rafale pe care le vinde

 

Amintim că în ceea ce privește Rafale, Indonezia e ultimul stat care a anunțat achiziționarea acestor aeronave. La finalul lunii trecute ministrul indonezian al apărării, Prabowo Subianto, a declarat recent că negocierile legate de cumpărarea avioanelor de luptă Rafale din Franța s-au finalizat și nu a mai rămas decât „activarea contractului”.

Totodată, anul trecut în luna mai, Croația a decis să cumpere 12 avioane de vânătoare franceze  Rafale second-hand. Ca urmare a acestei decizii, în noiembrie anul trecut Florence Parly, ministrul Apărării de la Paris, a anunțat că Franța va înlocui aceste aeronave printr-o comandă către Dassault Aviation, dar acest lucru se va face abia de anul viitor.

CITEȘTE ȘI: Tancurile franceze Leclerc în România, doar începutul? Acțiunile Rusiei ar putea duce la formarea unei baze permanente NATO

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel