Tancurile franceze Leclerc în România, doar începutul? Acțiunile Rusiei ar putea duce la formarea unei baze permanente NATO

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Tanc francez Leclerc. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța
EXCLUSIV
Tanc francez Leclerc. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, în care a analizat criza din regiune cauzată de acțiunile agresive ale Federației Ruse, a vorbit despre o bază permanentă NATO în România.

De precizat că NATO pune la punct ultimele detaliile pentru desfăşurarea de grupuri de luptă în flancul sud-estic al Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv în România, drept răspuns la desfăşurarea de trupe ruse la frontierele Ucrainei.

Grupul de luptă care va fi format în România se va afla sub comanda Franței. În acest sens francezii vor disloca în România tehnică militară, printre care, aproape sigur, tancuri franceze Leclerc și blindate.

Amintim că în contextul agresiunii Federației Ruse și crizei din Ucraina, SUA au dislocat un batalion de blindate Stryker la Mihail Kogălniceanu, dar și aproximativ 1.000 de soldați. Totodată, o escadrilă americană de F-16 Fighting Falcon, formată din 8 avioane de luptă, se află în România, unde au ajuns și trei Eurofighter Typhoon germane.

 

Dar acestea ar putea fi doar începutul. Agresiunea Federației Ruse și criza din Est ar putea aduce în România o bază permanentă NATO

 

În cadrul interviului de la DefenseRomania, Mircea Geoană a vorbit despre posibilitatea ca țara noastră să găzduiască o bază permanentă NATO.

„Am fost în urmă cu câteva zile cu secretarul general Stoltenberg la baza de la Mihail Kogălniceanu, unde am vizitat contingentul american care a venit în România, am văzut cu plăcere militari și piloți din Germania și Italia. Salutăm decizia Franței care s-a oferit să conducă un nou grup de luptă în România. (...) Vedem o prezență aliată consistentă”, a afirmat Mircea Geoană.

Înaltul diplomat român a continuat și a subliniat că în cazul în care Federația Rusă va crea o bază permanentă în Belarus sau va accelera militarizarea Crimeei, anexată ilegal în 2014, NATO va trebui să păstreze echilibrul pe Flancul Estic.

Dacă Federația Rusă va alege în continuare calea confruntării și a forței militare împotriva Ucrainei, permanentizarea unei prezențe militare în Belarus sau continuarea prezenței militare masive și militarizarea Crimeei, NATO va lua măsuri pentru păstrarea echilibrului strategic pe Flancul Estic al NATO. Vom continua să întărim  prezența noastră pe Flancul Estic, inclusiv în România și Marea Neagră. Pentru că e ceea ce trebuie să facem”, a precizat Mircea Geoană, secretarul general al NATO, care a adăugat că cea mai puternică alianță militară din istorie se gândește la modul cel mai serios ca pe termen mediu și lung să aibă o „postură militară mai puternică” și „o planificare militară care să țină cont de această nouă realitate din partea Federației Ruse”, a conchis Mircea Geoană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel