Radu Tudor: Rusia și-a asumat și un risc militar înainte de atacurile cibernetice. Un atac asupra României ar produce pagube uriașe

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ikon Images via Politico
Sursă foto: Ikon Images via Politico

Jurnalistul militar Radu Tudor a abordat pe blogul său subiectul atacurilor cibernetice lansate din Est, atât către Polonia, stat membru NATO, dar și către Ucraina, țară sfâșiată de conflict după agresiunea Federației Ruse din 2014 și anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.

Amintim că, un atac cibernetic masiv asupra site-urilor guvernamentale ale Ucrainei a fost efectuat, în noaptea de 13-14 ianuarie, probabil, de pe teritoriul Rusiei, au informat specialiștii Centrului ucrainean pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională.

În total, au fost atacate 70 de site-uri web ale organelor executive centrale și locale, a declarat vicepreședintele Serviciului Special de Stat pentru Dezvoltare Digitală, Viktor Zhora.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat în termeni fermi, vineri, atacul cibernetic comis asupra guvernului ucrainean, subliniind că Alianţa susţine Ucraina în răspunsul său.

Jurnalistul Radu Tudor scrie pe blogul său că în cazul unui război cibernetic lansat din Est, cu referire directă la Federația Rusă, pagubele pentru România ar fi mult mai mari decât în Polonia sau Ucraina. Acesta e de părere că Federația Rusă și-a asumat toate riscurile, politice, economice și inclusiv militare în momentul în care a lansat masivele atacuri cibernetice.

„Dacă România va fi atacată în cadrul războiului cibernetic lansat de Est, pagubele vor fi chiar mai ample decât în Polonia și Ucraina. Țara noastră a înființat recent Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, o instituție însă mult prea tânără și perfect ignorată de restul autorităților centrale și locale pentru a dovedi vreo eficiență în protejarea sistemelor informatice ale statului român.

Faptul că Estul și-a asumat deja un risc uriaș atacând un stat membru NATO – Polonia – și a pus pe lista de priorități cea mai importantă țintă rusească a momentului – Ucraina – demonstrează faptul că toate riscurile au fost luate în calcul, cu tot ce poate decurge din punct de vedere politic, economic, diplomatic și chiar militar”, consideră Radu Tudor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel