NATO a condamnat ferm atacul cibernetic asupra Ucrainei: Vom semna un acord privind întărirea cooperării în domeniul cibernetic

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat în termeni fermi, vineri, atacul cibernetic comis asupra guvernului ucrainean, subliniind că Alianţa susţine Ucraina în răspunsul său, transmite DPA.

''Experţii cibernetici ai NATO din Bruxelles schimbă informaţii cu omologii ucraineni cu privire la actualele activităţi cibernetice maliţioase. De asemenea, experţi aliaţi aflaţi în ţară sprijină autorităţile ucrainene pe teren'', a spus Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

El a anunţat că în următoarele zile NATO şi Kievul vor semna un acord privind întărirea cooperării în domeniul cibernetic.

 

Atac cibernetic comis asupra guvernului ucrainean

 

Un atac cibernetic masiv asupra site-urilor guvernamentale ale Ucrainei a fost efectuat, în noaptea de 13-14 ianuarie, probabil, de pe teritoriul Rusiei, au informat specialiștii Centrului ucrainean pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională.

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, un atac cibernetic a lovit o serie de site-uri web guvernamentale – [în principal] Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Urgență, Ministerul Educației și Științei, Ministerul Sporturilor, Ministerul Energiei, Ministerul Politicii Agrare, Ministerul Veteranilor, Ministerul Mediului și Trezoreria de Stat. Nu s-au înregistrat scurgeri de date, inclusiv date personale, deși atacatorii au susținut contrariul. Aplicația Diia funcționează fără probleme, toate registrele sunt în siguranță fiind protejate. O serie de site-uri web guvernamentale au fost suspendate ca măsură de precauție", se precizează într-un comunicat al Ministerului ucrainean al Culturii și Politicii Informaționale.

În total, au fost atacate 70 de site-uri web ale organelor executive centrale și locale, a declarat vicepreședintele Serviciului Special de Stat pentru Dezvoltare Digitală, Viktor Zhora, preluat de Ukrinform.

Primele date culese de Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională – instituție care funcționează în cadrul Ministerului Culturii și Politicii Informaționale, sugerează că atacul a fost efectuat de pe teritoriul Rusiei.

"Nu a existat de mult timp un atac masiv asupra agențiilor guvernamentale. Presupunem că acesta este legat de recentul eșec al Rusiei în discuțiile privind viitoarea cooperare a Ucrainei cu NATO. Moscova a reluat recent exercițiile militare în apropierea granițelor Ucrainei. Atacurile cibernetice asupra agențiilor guvernamentale ucrainene ar putea face  parte din atacul psihologic asupra ucrainenilor”, a informat ministerul Culturii și Politicii Informaționale.

Adjunctul șefului Serviciului ucrainean de Comunicaţii Speciale a subliniat că deocamdată nu se ştie cine este implicat în atacul cibernetic asupra site-urilor guvernamentale. Însă, acesta a remarcat că primul mesaj de informare despre desfășurarea atacului a fost postat pe resursele informaționale ale uneia dintre țările vecine și a amintit că din 2014, hackerii au început să atace mai des agențiile guvernamentale ucrainene și alte structuri.

Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională a prezentat cronologia publicării informațiilor despre atacul cibernetic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel