Rachete SkyCeptor pentru Patriot, fabricate la Ploiești. Americanii de la Raytheon și Electromecanica, pregătiți să demareze producția

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Compania americană Raytheon Missiles & Defense a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre producerea în țara noastră a rachetelor interceptoare SkyCeptor.

În cadrul expoziției Black Sea Defense & Aerospace 2022 (BSDA), cea mai mare expoziție de tehnică militară din Europa de Est, DefenseRomania a a discutat cu Michael Ellison, Requirements & Capabilities Executive la Raytheon Missiles & Defense. 

Potrivit acestuia, Raytheon își dorește o relație pe termen lung cu industria de apărare din România, relația pe care deja o dezvoltă prin programe comune cu parteneri din țara noastră. 

În ceea ce privește SkyCeptor, reprezentantul Raytheon Missiles & Defense spune că discuțiile cu statul român au decurs foarte rapid iar compania e pregătită să demareze procesul premergător producției, împreună cu partenerul român Electromecanica Ploiești.

Amintim că la începutul acestei luni la sediul Electromecanica Ploiești, a avut loc semnarea unui memorandum de înțelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense. Conform acestui memorandum Raytheon Missiles & Defense, compania care produce sistemul Patriot, va fabrica la Ploiești rachete interceptoare SkyCeptor.

„Suntem foarte entuziasmați că am semnat Memorandumul de cooperare și suntem dornici să dezvoltăm relațiile cu industria de apărare din România pentru ca investițiile să se întoarcă în economia țării”, ne-a precizat înaltul reprezentant al Raytheon Missiles & Defense, care, în ceea ce privește procesul de negociere, a subliniat că Executivul „s-a mișcat foarte rapid”.

 

Rachete SkyCeptor pentru sistemele Patriot ale României? Raytheon vorbește de o prezență pe termen lung în țara noastră

 

2. Patriot, s... (us-patriot-poland_47502700.jpg)

Patriot, sursă foto: Raytheon

Michael Ellison mai precizează că Raytheon Missiles & Defense plănuiește o prezență pe termen lung în România iar Electromecanica Ploiești e pregătită să demareze discuțiile privind începerea programului de producție.

În cadrul producției, România va beneficia și de transfer tehnologic din partea Raytheon Missiles & Defense.

Rachetele SkyCeptor ar putea fi achiziționate și de țara noastră, dar și de state care utilizează sistemele Patriot.

România a achiziționat șapte sisteme performante Patriot. Patru dintre ele vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

SkyCeptor sunt integrate în sistemul israelian David's Sling.

„Electromecanica e pregătită să începem discuțiile cu privire la demararea demersurilor pentru a începe să producem rachete SkyCeptor”, a precizat Michael Ellison. Acesta a subliniat că SkyCeptor e o rachetă interceptor ieftină și foarte competitivă care are capacitatea de a intercepta o gamă foarte largă de ținte, inclusiv rachete de croazieră.

 

Raytheon plănuiește o relație pe termen lung cu industria de apărare din România

 

3. Tragere cu... (tragere_patriot_99448100.jpg)

Tragere cu sistemul Patriot în poligonul de la Capu Midia. Sursă foto: MApN

Reprezentantul Raytheon Missiles & Defense a amintit că gigantul american se află de patru ani în țara noastră și plănuiește o relație pe termen lung, precizând că „suntem foarte interesați de piața românească”.

„Detaliile privind producția SkyCeptor vor fi stabilite cu cei de la Electromecanica, dar planul este să construim un parteneriat pentru a fabrica rachete SkyCeptor în România”, a mai precizat oficialul american.

El a amintit de relația de cooperare industrială de succes cu Aerostar Bacău, dar și cu Romaero.

În ceea ce privește aceste contacte, Raytheon a emis în 2019 către Aerostar Bacău o comandă privind piese de schimb pentru Patriot. Compania românească a intrat astfel într-o rețea globală cu posibilitatea de a exporta către alte națiuni care dețin acest sistem.

Ulterior relația de cooperare industrială s-a extins și cu Romaero, care a devenit și ea furnizor global de componente ale sistemelor anti-rachetă americane de tip Patriot.

Electromecanica Ploiești e ultima companie pe „lista” de cooperare industrială a Raytheon Missiles & Defense, dar reprezentanții gigantului american ne-au dat asigurări că vor mai exista în viitor și alte „surprize plăcute” pe care nu au dorit să le divulge momentan.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel