Rachete Javelin, pentru a descuraja o nouă invazie în Balcani. Kosovo cumpără din SUA 246 de rachete Javelin, în contextul tensiunilor cu Serbia

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA a confirmat solicitarea Kosovo privind achiziționarea de rachete Javelin în valoare de 75 de milioane de dolari. Este vorba despre 246 de rachete antitanc de acest tip, care sunt produse de SUA, potrivit unui anunț al Agenției SUA pentru Cooperare în Securitate.

Departamentul de Stat a informat că, pe 11 ianuarie, administrația SUA a notificat Congresului propunerea derulată prin Programul de vânzări militare străine (FMS) privind vânzarea rachetelor Javelin și a altor echipamente conexe către Kosovo.

"Departamentul de Stat al SUA a decis adesea să aprobe vânzările militare străine către Ministerul Apărării din Kosovo, pentru utilizarea armelor de către Forțele de Securitate din Kosovo".

Vânzarea acestor arme sprijină "politica externă a SUA și obiectivele de securitate națională prin îmbunătățirea securității Kosovo și dezvoltarea capacităților sale de apărare, interoperabile cu NATO, fără a modifica echilibrul militar esențial în regiune sau fără a afecta pregătirea de apărare a SUA", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

SUA, potrivit purtătorului, continuă să sprijine Kosovo în "transformarea transparentă a Forței de Securitate a Kosovo într-o forță multietnică de apărare teritorială, interoperabilă cu NATO, supusă supravegherii civile".

Potrivit Agenției SUA pentru Cooperare în Securitate, în pachetul de apărare pe care Kosovo a solicitat să-l cumpere, pe lângă 246 de rachete Javelin FGM-148F - inclusiv șase rachete de testare care sunt trimise cumpărătorului atunci când acesta acceptă transportul - mai sunt 24 unități pentru lansarea rachetelor Javelin, precum și alte ghiduri pentru utilizarea rachetelor și a dispozitivelor de urmărire.

Conform acestei agenții, contractorii vor fi companiile care produc rachete Javelin, Lockheed Martin și Raytheon Missiles and Defense.

Mai devreme, pe 11 ianuarie, Ministerul Apărării al Kosovo a declarat că achiziționarea de rachete Javelin este prevăzută în cadrul creșterii capacităților militare ale Forței de Securitate din Kosovo (FSK).

"FSK își mărește capacitățile militare și, în acest sens, există un acord militar semnat între Republica Kosovo și Statele Unite ale Americii, care funcționează în cadrul programului FMS, astfel încât achizițiile să se facă prin acest programul. Și, în acest aspect, sunt incluse și rachetele Javelin și alte câteva sisteme de arme moderne", a declarat Liridona Gashi, consilier politic al ministrului Apărării, Ejup Maqedonci.

Anunțul privind intenția Kosovo de a cumpăra sisteme de rachete din SUA vine într-un moment în care tensiunile dintre Kosovo și Serbia sunt mari. Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a descris această știre drept "o mare dezamăgire".

 

Kosovo a mai cumpărat sau primit arme din Statele Unite 

2. Rachetă an... (militar-armata-sua-testare-sistem-javelin-03_95354600.jpg)Rachetă antitanc de producție americană de tip Javelin

După ce modificările au fost aprobate în Adunarea din Kosovo în 2018, Guvernul de atunci a semnat un contract cu compania americană, AM General, pentru a dota KSF cu 51 de vehicule de tip Humvee.

Doi ani mai târziu, Kosovo a cumpărat și alte vehicule militare din SUA, în timp ce în 2021, guvernul american a donat Kosovo 55 de vehicule ASV (Armored Security Vehicle).

Guvernul Kosovo a aprobat și o decizie pentru achiziționarea de drone americane, în timp ce autoritățile kosovare au avertizat că viitoarea armată va fi echipată și cu elicoptere.

În 2028, când se așteaptă ca FSK să se transforme într-o armată, se intenționează atingerea integrală a capacității operaționale pentru, așa cum s-a spus, "prezervarea suveranității și integrității teritoriale a Kosovo, precum și a cetățenilor, proprietăților și interesele țării".

FSK are în prezent aproximativ 2.500 de membri. După perioada de tranziție, se preconizează că acest număr va crește la peste 7.500 și include membri activi și rezerviști. Bugetul pentru acest an al Ministerului Apărării al Kosovo este în valoare de 153.049.911 euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel