R. Moldova primește curent electric din România la preț preferențial după ce Ucraina a sistat livrările. Vicepremierul moldovean: Plecăciuni României!

Darius Muresan |
Data publicării:

Republica Moldova primeşte, de azi-noapte, curent electric din România. Contractul de furnizare a fost semnată de urgenţă, ieri, de Hidroelectrica şi compania moldovenească Energocom pentru 100 de megawaţi-oră. 

Această cantitate îi lipsea Republicii Moldova, după ce Ucraina a fost nevoită să întrerupă recent exporturile de electricitate din cauza bombardamentelor ruseşti. Ajutorul primit de România a adus multe mulţumiri de la Chişinău, relatează Rador.

Furnizarea energiei electrice de către România a devenit posibilă după sincronizarea sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel european, în luna martie, după cum a precizat vicepremierul de la Chişinău, Andrei Spînu. "Datorită deschiderii sufleteşti şi a sprijinului călduros oferit de România pentru cetăţenii noştri ştim că nu suntem singuri şi avem un prieten pe care ne putem baza în situaţii de urgenţă maximă. Plecăciuni, România!", a transmis Andrei Spînu.

Republica Moldova va putea cumpăra energie electrică din România la un preţ mai mic decât cel de pe piaţa liberă, de aproximativ 90 de euro pentru un megawatt-oră. Amintim că, începând de marţi, Ucraina, care asigura o treime din necesarul de energie pentru Republica Moldova, şi-a sistat livrările în urma atacurilor ruseşti cu rachete asupra unor obiective de infrastructură energetică ucrainene.

Amintim că luni, Ministerul ucrainean al Energiei a decis să suspende exporturile de electricitate în Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit infrastructura energetică din Ucraina.

Moldovei i-au fost reduse livrările cu 30%.

Republica Moldova, care a făcut parte din fosta URSS, are graniţe cu România şi Ucraina. Este puternic dependentă de gazele ruseşti şi încearcă să-şi diversifice aprovizionarea, după controversele cu firma rusă Gazprom privind preţul şi temerile referitoare la tăierea livrărilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel