Putiniști cu carte de muncă: Foști agenți GRU, printre agenții ruși de influență din Germania (Reuters)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Mii de protestatari pro Putin manifestă în Germania, aprilie 2022. Sursa Foto: Twitter @peterjwilke/@warringtwenties
Mii de protestatari pro Putin manifestă în Germania, aprilie 2022. Sursa Foto: Twitter @peterjwilke/@warringtwenties

Promovarea opiniilor pro-ruse în Germania și organizarea de proteste împotriva sprijinului pentru Ucraina au fost ajutate de oameni care au legătură cu organizații afiliate Moscovei, iar unul dintre ei a lucrat în serviciile de informații militare ale Rusiei, se arată într-o investigație a Reuters.

Printre organizatorii protestelor pro-ruse de la Köln în septembrie 2022, agenția a identificat un fost ofițer din forțele aerospațiale ruse care se numea Rostyslav Teslyuk, dar și-a schimbat numele în Max Schlund după ce s-a stabilit în Germania în urmă cu un deceniu. După cum a reușit să stabilească Reuters, Shlund a fost condamnat în Federația Rusă pentru că a atacat o persoană cu un cuțit.

Printre agitatorii publici la protest s-a numărat partenera lui Shlund, Elena Kolbasnikova, o femeie originară din Ucraina, care locuiește în prezent în Germania. Anul trecut, Kolbasnikova a devenit populară în rândul mișcării pro-ruse din Germania, atunci când a susținut că ar fi fost concediată din cauza „rusofobiei”. În vara lui 2022, Shlund și Kolbasnikova au organizat mai multe acțiuni pro-ruse și, de asemenea, au călătorit în Donbas, teritoriul Ucrainei ocupat de Rusia.

Rostyslav Teslyuk (al doilea din stânga) - FOTO: REUTERS

Fratele lui Kolbasnikova, încă locuiește în Ucraina. Acesta a declarat pentru Reuters că atitudinea pro-rusă a lui Kolbasnikova cu privire la război a dus la răcirea relațiilor de familie: „Poate fi sora mea de sânge, dar ceea ce face nu este chiar corect”.

O altă față a protestelor pro-ruse din Germania este Andrei Harkovski, asociat cu „Uniunea Războinicilor Cazaci din Rusia și din străinătate”, care are zeci de filiale în Federația Rusă și în străinătate. Harkovski este originar din regiunea Tomsk din Federația Rusă, locuiește în prezent în Troisdorf, la sud-est de Köln, și are o mică afacere de transport cu camioane.

O altă figură pro-rusă din Germania, a cărei identitate a fost identificată de Reuters, este Oleg Yeremenko, proprietarul unei afaceri de construcții din Berlin, membru al consiliului de administrație al unei organizații numită Desant, care este formată din foști militari ruși. Într-o conversație cu Reuters, el a confirmat că a cooperat cu serviciile de informații militare ruse GRU, precum și cunoștințele sale cu Igor Girkin.

Oleg Yeremenko și Igor Girkin / FOTO: „VKONTAKTE”, via Reuters

De asemenea, agenda rusă în Germania este promovată de administratorul canalului Telegram în limba germană Putin Fanclub, Vyaceslav Seiwald. Pe rețelele de socializare, el a susținut public neonazismul, și-a exprimat sprijinul pentru partidul de extremă dreapta „Alternativa pentru Germania” și a apărut într-un raport al serviciului secret bavarez - Oficiul pentru Protecția Constituției - ca susținând teoriile conspirației antisemite.

La mitingul de la Köln, Reuters l-a identificat și pe motociclistul est-german Jan Riedel, care conduce un grup numit „Suflete germano-ruse” care postează online rapoarte despre atrocitățile armatei ucrainene și strânge bani pentru gașca de motocicliști ruși Night Wolves, care este sub sancțiunile SUA și UE pentru sprijinirea războiului lui Putin.

Ministerul german de Interne a declarat într-un comentariu Reuters că ia „foarte în serios” orice încercare a unor state sau persoane străine de a exercita influență, în special „în contextul războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei”. Kremlinul nu a răspuns la întrebările Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel